Hvad har embryoer til fælles med kunstig intelligens? Over de næste seks måneder stiller den britiske kunstner, Charlotte Jarvis, i kunstprojektet In Loco Parentis skarpt på grænserne for, hvad vi betragter som ‘menneskeligt’ og ‘kunstigt’. Formålet er at fremme den offentlige samtale om fremtiden for menneskelig reproduktion.

Projektet er en del af et større europæisk program, European Digital Deal, hvor 12 europæiske kulturinstitutioner undersøger, hvordan nye teknologier som kunstig intelligens, machine learning, blockchain og algoritmisk behandling kan ændre eller underminere demokratiske processer. In Loco Parentis er det internationale projekt, som hostes af Kulturværftet i Helsingør. Charlotte Jarvis, der tidligere har udforsket grænserne mellem kunst og videnskab, udtaler:

“Kunstige embryoner har meget til fælles med kunstig intelligens. De er genstand for løbende og omskiftelige juridiske og etiske debatter over hele verden, som flytter og definerer grænserne for, hvad vi betragter som ‘menneskeligt’ og ‘kunstigt’. Projektet handler om disse grænser – hvordan bliver de dannet, på hvilket grundlag, og af hvem.”

Projektet vil integrere videnskab, etik, lov, politik og kunst og involverer en mangfoldig sammenslutning af potentielle stamcelledonorer, samfundsgrupper, etikere, lovgivere og specialuddannet AI for at skabe en platform for bred samtale.

“Charlotte Jarvis’ projekt er dristigt, provokerende og relevant for dagens samfund, især med tanke på de hurtige fremskridt inden for AI-teknologi. Vi ser på Kulturværftet frem til at følge Charlottes projekt og er spændte på de potentielle resultater”, udtaler Søs Krogh Vikkelsøe, leder af Kulturværftet.

Se alle vinderne, der er udpeget som en del af EU Digital Deal, her.

Projektet er støttet af EU som en del af EU Digital Deal-programmet.

Faktabokse:

Om Charlotte Jarvis (UK)

Charlotte Jarvis arbejder i krydsfeltet mellem kunst og videnskab. Hun har optaget musik på DNA, set sit hjerte slå uden for kroppen og dyrket sin egen tumor. Charlottes arbejde udforsker fremtiden for reproduktion og kroppen som et liminalt rum – dvs. et sted for transformation, hybridisering og magi. Charlotte er i øjeblikket engageret i at lave “kvindelige” sædceller med videnskabsfolk i Leiden og en “samarbejdende livmoder” med et hold i Argentina. Charlotte har udstillet sit arbejde på elleve internationale soloudstillinger og over hundrede gruppeudstillinger. Hun underviser i øjeblikket på The Royal College of Art i London.

Om Kulturværftet

Ud over at præsentere et bredt og mangfoldigt kulturprogram har Kulturværftet sideløbende gennem en årrække har dannet ramme om dansk og international kulturproduktion i krydsfeltet mellem kunst, teknologi og videnskab, bl.a. gennem CLICK Festival.

Om EU Digital Deal

Sammen med 11 andre europæiske kulturinstitutioner deltager Kulturværftet fra 2023-25 i det europæiske program European Digital Deal. Et program, der er sat i verden for at undersøge, hvordan nye teknologier som kunstig intelligens, machine learning, blockchain og algoritmisk behandling kan ændre eller underminere demokratiske processer.

Læs mere om In Loco Parentis projektet på Kulturværftet her:

https://kuto.dk/kutek/projekt-in-loco-parentis/

Se alle vinderne, der er udpeget som en del af EU Digital Deal, her:

https://bit.ly/3wt7dBt

Læs mere om EU Digital Deal her:

https://ars.electronica.art/eudigitaldeal/en/

KV LOGO POS
European Digital Deal Logo RGB
CLICK logo sort blank
SKF logo black slim
HK LOGO sort
CLICK logo sort blank