Lyttesalon: Kurt Strand – SpiesKommisionen

I over et halvt år har Kurt Strand sammen med tre andre journalister og arbejdet på podcast serien SpiesKommissionen og nu kommer serien til Lyttesalon i Toldkammeret.

SpiesKommissionen kulegraver DRTV-dokumentaren “Spies og morgenbolledamerne”, som blev vist i 2022.

Dokumentaren i DR ryddede forsiderne med sin historie om rejsekongen Simon Spies’ morgenbolledamer, der ofte var helt unge piger, og som havde en helt særlig funktion i rejsebureauet. I jobannoncen stod der, at morgenbolledamerne blandt andet skulle samle tennisbolde op, lave kaffe og tage telefonen, og der var senere mulighed for at uddanne sig til rejseleder og stewardesse.

Simon Spies lod sig hyppigt  fotografere i uge- og formiddagsbladene, med sine morgenbolledamer. Et mediestunt hvor de unge kvinder ofte skulle optræde på vovede billeder med rejsekongen.

Tv-dokumentaren fik billedet af Simon Spies til at krakelere, da den kom med en række påstande om, at rejsekongen skulle have brækket arme og tæsket sine morgenbolledamer mod pengebeløb.

Også i Helsingør fik TV dokumentaren efterdønninger. Her skulle  de folkevalgte i Helsingør Kommune stemme om en eventuelt navneændring af Simon Spies Plads, som ligger centralt i byen. Beslutningen om at skifte navn på Simon Spies Plads, blev truffet med det snævreste mulige flertal i byrådet; 13 stemmer imod, og 12 stemmer for et nyt navn for pladsen.

Sammen med redaktionen bag podcasten tryktester Kurt Strand, om DRTV, står med et forklaringsproblem efter at kilder, journalister og venner af Simon Spies, langer ud efter dokumentaren om udokumenterede påstande. 

SpiesKommissionen på 24syv blev nedsat efter freelance journalisten Bo Østlund som den første kunne dokumentere problemer med troværdigheden i dokumentaren om rejsekongen. Faktatjek, grundighed, aktindsigt og stamina er en markant del af den undersøgende journalistik, som er omdrejningspunktet for denne Lyttesalon i Toldkammeret.

kurt strand low

Om Kurt Strand

Kurt Strand er journalist med over 40 års erfaring.

Han har siden begyndelsen af 1990’erne undervist i journalistik, interview og fortælleteknik.

Kurt Strand er forfatter til en række bøger om journalistik og politik, samt mediekommentator i Kristeligt Dagblad, og ekstern producent og vært på P1’s “Mennesker og Medier” 2016-2021.

Fellow ved Constructive Institute, Aarhus, 2021-2022.

Følg artisten

Om Lyttesalon i Toldkammeret

Kom med bag lydkulissen når Toldkammeret inviterer nogle af Danmarks bedste lyd- og podcast fortællere til Lyttesalon i Toldkammeret. Vi kommer med helt ind i det magiske og kreative rum hvor alle valg og fravalg bliver vendt og drejet – for hvordan bygger man en lydfortælling op, så lytterne bliver hængende til slut?

  • Hvad fungerer godt på lyd?
  • Hvad er tilrettelæggernes tanker bag?
  • Hvilken oplevelse skal vi som lytter sidde tilbage med?

Disse og mange andre emner vil vi komme omkring. Publikum vil selv få mulighed for at deltage aktivt og stille spørgsmål til hver af de indbudte gæster.

thomas

Vært: Thomas Bernsen
Podcastproducent og mangeårige DR medarbejder Thomas Bernsen er aftenens vært. Thomas har blandt andet været producer og producent i Radio Drama og har stået bag DR-succeserne Rytteriet, I Hegnet og Sort Samvittighed på P1.

Dato: Tirsdag 2. april 2024

Tid: kl. 19.00

Pris: 75 kr.

Sted: Toldkammeret – Find vej

Døre: kl. 18.45

Varighed: Ca. 2,5 time

Placering: Unummererede siddepladser

Kategori: Lyd / Foredrag

spisekammer logo

Frokost og fællesspisning alle hverdage

toldkammeret hjerte

Mere lyd og podcast?

Podcastværkstedet: Special
Podcastværkstedet: Special
15. juni 2024 / Lang lørdag
NordeaFonden Logo Payoff Black RGB