Artspace Transit er Helsingørs og landets nye udstillingssted for ung samtidskunst. Et kunstnerisk åndehul, der styrker fællesskaberne i kulturhuset. Første udstilling – William, It’s not a dream! af billedkunstner Jonas Kjeldgaard Sørensens åbner fredag den 9. september i Toldkammeret i Helsingør.

Kulturhuset Toldkammeret som arena for kunstnerisk entreprenørskab

Kulturhuset Toldkammeret vil gerne være mere for flere og samtidig sikre, at kunsten kommer ud til flest muligt. At udstillingsstedet Artspace Transit placeres i Toldkammeret er netop for at skabe sammenhænge mellem Helsingørs kunstneriske uddannelse BGK Artlab, Billedskolen og kulturhuset Toldkammeret som arena for kunstnerisk entreprenørskab. Uddannelsesmiljøet og livet i kulturhuset næres allerede af hinanden, hvor især ungdomskulturen er aktive brugere, der selv bidrager med aktiviteter og kunstnerisk program i Toldkammeret. Med Artspace Transit bliver der endnu bedre vilkår for at komme helt tæt på den unge kunstscene og samtidigt skabe sammenhænge mellem kreative erhverv, ungdomsuddannelse og kulturhus.

Samarbejdspartnere

Statens Kunstfond bidrager med støtte til udstillingsplatformen, og der er planlagt fem udstillere over det 1½ år næste år. Derudover vil op i mod 1350 elever modtage workshops og undervisning, der foregår i udstillingsrummet og i Billedskolens nærliggende værksteder. Et formidlingsprogram, som ligeledes er støttet af Statens Kunstfond. Formidling og samarbejder med skole og andre institutioner tæller bl.a. Gribskov Gymnasium STX, Helsingør Gymnasium STX, Espergærde Gymnasium STX og HF, Helsingør Ungdomsskole 10. klasse, FGU Nordsjælland, FGU Øresund samt folkeskoler i Helsingør Kommunes Billedkunst valgfag 7. og 8. klasse.

Betydningsfuld udstillingsarena i provinsen

”Vi har i provinsen brug for kunstneriske åndehuller og brede debatter og refleksioner på tværs af generationer om, hvad samtidskunsten har på sinde og vil os. Det reflektionsrum skaber vi nu med Artspace Transit. Her vil nyuddannede dimittender fra de kunstneriske uddannelser præsentere aktuel samtidskunst og på den måde være med til at etablere en betydningsfuld udstillingsarena i provinsen,” udtaler Mini Blume, faglig leder af kunstuddannelsen BGK Artlab og udviklende kraft bag Artspace Transit.

Kulturhuset som platform for kunstnerisk talentudvikling

”Det er utroligt glædeligt, at vi med både med BGK Artlab-uddannelsen og nu også en udstillingsplatform får mulighed for at vise, hvordan et kulturhus i provinsen kan skabe sammenhængskraft mellem ung samtidskunst, uddannelser og de kreative erhverv. Åbningen af Artspace Transit er en vigtig del af vores ønske om at markere Helsingør som en national destination for kunstnerisk talentudvikling”, udtaler Søs Krogh Vikkelsøe, leder af Kulturværftet.

Faktaboks 1

Artspace Transit åbner fredag den 9. september i Toldkammeret, Havnepladsen 1 i Helsingør. Første udstilling med titlen William, It is not a dream! er skabt af billedkunstner Jonas Kjeldgaard Sørensen i samarbejde mellem Artspace Transit, Toldkammeret, BGK Art Space og DSB.

Program for åbningen:

Tid: Fredag den 9. september, kl. 17.00-18.00

Sted: Toldkammeret, Havnepladsen 1 i Helsingør

Program

Åbningstale v. Michael Mathiesen / Formand for Kultur- og Turismeudvalget, Helsingør Kommune

Introduktion til Artspace Transit v. Søs Krogh Vikkelsøe / Leder af Kulturværftet

Performance v. Jonas Kjeldgaard / Billedkunstner

Aftenen fortsætter efter åbningen med

  • Kl. 18.00 – Fællesspisning i Toldkammeret (pris 75 kr. – book plads på kuto.dk)
  • Kl. 20.00 – Koncert med Girl Crush på Elværket (billet 85 kr. – bookes ligeledes via kuto.dk)

Faktaboks 2

BGK Artlab er Kulturværftets 3-årige billedkunstneriske grundkursus – for unge mellem 15-25 år. Forløbet har søgning fra hele landet og forbereder de studerende til optagelse på videregående uddannelser inden for kunst, design, kultur og arkitektur.

For mere information om Artspace Transit læs mere på kuto.dk/transit