Den 29. april 2022 er det hundrede år siden, at en af legenderne inden for europæisk jazz, Toots Thielemans, kom til verden. I den anledning præsenterer Kulturværftet en eksklusiv koncert, hvor også vores egen violinmester Svend Asmussen hyldes i et respektfuldt nutidigt bud på musikken fra Toots & Svend samt yderligere musik, der relaterer til de to ikoner.

Et musikalsk venskab

De to legender i europæisk jazz, den belgiske mundharmonikavirtuos og guitarist Toots Thielemans og Danmarks stjerneviolinist Svend Asmussen havde et årelangt personligt venskab, der også rummede en dyb gensidig professionel respekt. Toots Thielemans’ overlegne og uhyre personlige spil på mundharmonikaen og hans tilgang til det musikalske oplæg var og er fortsat noget helt særligt, og han regnes stadig for en af jazzens største personligheder. Svend Asmussens elegante og overlegne violinspil placerer ham i allerøverste række, når vi snakker jazz på violin, og hans kombination mellem jazzens rytmik og kompositionsmusikkens melodiske udtryk er tilsvarende legendarisk.

Toots & Svend

I 1972 gik Toots Thielemans og Svend Asmussen i studiet i Stockholm med svenske musikere og indspillede LP-klassikeren Toots & Svend (Sonet, SLP2538). Her supplerer de to instrumentalister hinanden i et gensidigt inspirerende og udfordrende samspil, der samtidig er afslappet og humoristisk. Musikken på LP’en var en strømpil, der lysende viste vejen frem for den dengang gryende fusion mellem jazz og den mere funky del af musikken.

Holdet bag hyldesten

Publikum kan glæde sig til en koncert med tidløs musik, der med garanti vil røre alle i salen, uanset de var til stede dengang eller for første gang her stifter bekendtskab med musikken. Koncerten formidles musikalsk af de to instrumentkolleger, mundharmonikaspilleren Mathias Heise, violinisten Kristian Jørgensen, guitaristen Pelle von Bülow, pianisten Jakob Christoffersen, bassisten Thomas Fonnesbæk og trommeslageren Jeppe Gram.

Billetsalget starter fredag den 4. februar på https://kuto.dk/program/toots-100