Black Ether, CLICK og Maji Miyake-Mugler præsenterer en aften i ballroom scenens tegn, hvor AI, afro-futurisme og science-fiction danner tematisk grundlag for det første Major Ball på dansk grund.

Ballroom, Ball Culture eller Ballroom-Scene er betegnelsen for en undergrundskultur inden for LGBTQ+ miljøet, som blev grundlagt af unge afroamerikanere og latinamerikanere i New York City, USA. I denne kultur konkurrerer folk om præmier og status ved begivenheder kendt som ‘balls’.”

Til The Black Ether Ball på Kulturværftet vil deltagere fra ind- og udland konkurrere om dommernes gunst, og sidst men ikke mindst kulminerer eventet i et rave gæstet af internationale djs og kunstnere.

Her kan man bl.a. opleve det legendariske kollektiv House of Kenzo (US) fra Texas, musikalske indslag fra djs Skyshaker (US) og Lucid Moonlight (US) samt lys og iscenesættelse fra det københavnske kollektiv bag spillestedet Motopol og arrangørgruppen Pleasure Control.

Hvad er et ball?

Et ball består grundlæggende af en række forskellige kategorier, hvor folk dyster om at være den bedste. Præstationerne bedømmes af et dommerpanel, der kårer en vinder i hver kategori. En af de mest ikoniske kategorier er “Vogue”. “Vogue” er en performance, som består af forskellige bevægelser og stillinger, som bl.a. er hentet fra modebladenes forsider, hieroglyffer og hiphop-kultur.

Hvordan opstod Ballroom Scenen?

Ballroom-scenen har sine rødder helt tilbage i 1980’ernes Harlem (New York) og blev skabt af sorte og latinamerikanske transkønnede kvinder og drag queens, som et sikkert sted, hvor de var beskyttet mod den racisme, de oplevede, når hvide iscenesatte danse- og skønhedskonkurrencer. Igennem denne nye ball-scene blev der udviklet en lang række nye kategorier, og med tiden blev begivenhederne ikke kun et sted for transkønnede kvinder af farve, men også for queer personer. Et safe space, hvor alle kunne føle sig trygge.

Hvordan foregår et ball?

Et ball er en lang affære, der strækker sig over mange timer, hvor ”houses” (hold) og deltagere konkurrerer på en centralt placeret catwalk. Kategorier spænder over ‘Face’, ‘Nails’, ‘Hands’, ‘Arms’, ‘Realness’, ‘Sexsiren’ mv. Kategorier, der hver især er inspireret af den overordnede tematik. Et ball har en mere festlig vibe end traditionelle konkurrencer. Her går publikum til og fra dagen igennem, mens der i høj grad er tale om en community-oplevelse, hvor det som publikum handler om at være mindful, at være obs på reglerne og behandle hinanden og de deltagende med respekt.

Det siger sig selv, at der i dette safe space ingen tolerance er for sexisme, racisme, transfobi, homofobi, bodyshaming eller anden form for diskrimination. Derimod er dette et safe space for gensidig respekt, kærlighed og frigørelse. Alle er velkomne, men hvis du ikke er en del af ballroom-kulturen, men kommer for at støtte, så vær opmærksom på det rum, du træder ind i, og respekter det, som du eventuelt ikke forstår.

Tid: Lørdag 18. november 2023

Sted: Kulturværftet, Helsingør

The Ball: kl. 16.00-24.00

Afterparty og Rave: kl. 24.00-04.00

Pris: 205 kr. – billetter kan bookes her

Arrangementet er en del af Kulturværftets deltagelse i EU Digital Deal.