Begær, længsel, svigt og sorg. En følelse af rodløshed eller af at høre til. NORD – Nordisk Litteraturfestival kommer igennem hele følelsesregisteret, når der bliver fyret op for den levende litteratur den 17. september.

Når NORD for 7. gang slår dørene op for en intens og oplevelsesrig dag i litteraturens tegn, vil både nye og garvede forfattere fra hele Norden ryste op i publikum og stille spørgsmål til den verden, vi lever i. Programmet byder på forfattere som Merete Pryds Helle (DK), Karin Smirnoff (S), Monika Fagerholm (FI), Hanne Ørstavik (NO), Thomas Korsgaard (DK), Victoria Kielland (NO), Quynh Tran (FI) med flere. Teater Republique opfører forestillingen ’Med mig selv i mine arme’ og stiller skarpt på kønsroller og den almindelige forståelse af moderskab.

Programmet vil spænde bredt, når NORD fejrer den nordiske litteratur. Hele Kulturværftet vil summe af liv, hvor Kulturværftet vil danne rammen for dagens samtaler, performances og forfattermøder.

“Vi er meget begejstret for atter at kunne invitere til NORD–Nordisk Litteraturfestival. Det er en dag, hvor vi fejrer den nordiske litteratur og de fortællinger, som er med til at binde os sammen. På NORD samler vi aktuelle nordiske forfattere, som alle taler til vores samtid. Det er en særlig mulighed for at opleve, hvad der rør sig inden for litteraturen i vores nabolande – og på den måde er det også med til at give os en bedre forståelse for hinandens kultur”, siger festivalleder for NORD-Nordisk Litteraturfestival, Gro Frank Rasmussen.

På NORD kan publikum opleve Thomas Korsgaard i samtale med den unge, finske debutantforfatter, Quynh Tran. Begge undersøger i deres forfatterskaber, hvad der skal til for at man føler sig hjemme og opnår følelsen af at høre til.

“Udgangspunktet for de to forfattere er vidt forskelligt. Quynh Tran, hvis familie oprindeligt kommer fra Vietnam, skriver om at ankomme og føle sig hjemme et nyt sted, mens Thomas Korsgaard i sin prisbelønnede Tue-trilogi skriver om at være moduleret ud af den jyske muld og have sin familie lige inde ved siden af i stuehuset, og alligevel føle en afstand på flere tusinde kilometer. Det er et eksempel på, at følelsen af hjem kan være en mental tilstand”, siger Gro Frank Rasmussen.

Festivalen får også besøg af den svenske forfatter, Karin Smirnoff. I en moden alder debuterede hun med et brag, da hun udgav ”Jeg tog ned til bror”, som er første bind i en trilogi om skæbner fra nordsvenske småbyer, hvor incest, vold og svigt er hverdagskost. Smirnoff er blevet udvalgt som ny forfatter til bøgerne i den prisvindende Millennium-serie, oprindeligt skabt af Stieg Larsson.

Samtaler om livets skrøbelighed fortsætter med finske Monika Fagerholm og norske Victoria Kielland. Kielland er en af de største kvindelige forfattere i Finland lige nu, og hun er lige nu aktuel på dansk med romanen ”Lola omvendt”.

“Monika Fagerholm og Victoria Kielland er to markante og utrolig interessante stemmer i den nordiske samtidslitteratur. De skriver begge om mord, død og ødelæggelse men gør det med en fantastisk, litterær puls, der dunker igennem teksten”, siger Gro Frank Rasmussen.

Det fulde program med forfatternavne bliver offentliggjort i august. Billetter til NORD- Nordisk Litteraturfestival 2022 kan købes på billetten.dk.

Følg NORD på; instagram.com/nordlitteraturfestival/ og på www.nordfestival.dk

Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet står bag NORD – Nordisk Litteraturfestival.

Kontaktoplysninger: Kommunikationsmedarbejder Helsingør Kommunes Biblioteker, Hanne Lykke Andersen, tlf. 41 86 91 04, mail; haand@helsbib.dk