En skilsmisserejse med smørrebrødsstop over Fyn, grænseoverskridende adfærd, klasseforskelle, bemærkelsesværdige kvinder gennem tiden og mandlig identitet. Den 15. – 16. september præsenterer NORD – Nordisk Litteraturfestival et bredt program, der både favner hverdagslivets små finurligheder og livets helt store spørgsmål.

Når NORD – Nordisk litteraturfestival i år åbner dørene for 8. gang, kan publikum glæde sig til et overflødighedshorn af NORD-oplevelser. Litteraturfestivalen, som tiltrækker store forfatternavne fra hele Norden, er nemlig blevet udvidet med et NORD SPECIAL – fredagsprogram. NORD SPECIAL er en dag for gymnasieunge, men der er helt eksklusivt også sat billetter i salg for øvrige publikummer.

Publikum kan således se frem til et tætpakket program både fredag og lørdag, der byder på forfattertalks, litteraturquiz, filmvisning, koncert- og teateroplevelser.

Bemærkelsesværdige kvinder i litteraturen

”Udover at have fokus på et bredt spænd af nordiske forfattere, der gør sig særligt bemærket på den internationale litterære scene, sætter vi i år også spotlight på nogle af de kvindelige forfattere, der har sat et særligt aftryk på litteraturhistorien. Forfattere, som vi synes, vi skal tale endnu mere om”, siger festivalleder Gro Frank Rasmusen.

Hun henviser til den svenske forfatter Victoria Benedictsson, som forelskede sig vildt i Georg Brandes, og som i dag betragtes som afgørende i det moderne gennembruds litteratur. Samt den norske forfatter Cora Sandel, der har skildret en af det 20. århundredes helt store anti-heltinder i den Alberte-trilogi, som i dag har klassikerstatus.

Om at høre til, blive skilt og at genkalde sig barndomsminder

Publikum kan se frem til at opleve den danske forfatter Iben Mondrup til en snak om at føle sig anderledes. Det gør hun med sin nye bog Bjørn, der udkommer få dage efter festivalen, og som er sidste bind i trilogien om de adopterede grønlandske børn Tabita og Vittu.

Ligeledes kommer en af dansk prosas store ikoner Helle Helle, som er klar med romanen Hafni fortæller. Her tager hun læseren med på en forunderlig rejse i sproget og i virkelighedens vildspor.

Den norske forfatter Tomas Espedal, som har været definerende for norsk samtidslitteratur de seneste tyve år, besøger også NORD med sin nye roman i to dele, Lyst.

Glenn Bech mødes med den svensk-tjekkiske forfatter Andrzej Tichý til en samtale om sociale såvel som menneskelige forskelle og om at tage et opgør mod samfundets forventninger og konventioner.

Der bliver også rig mulighed for at opleve en række andre toneangivende forfattere fra de nordiske nabolande. Svenske Karolina Ramqvist skriver om mad og fællesskaber og norske Hilde Rød-Larsen har efter romanen Diamantaftener rejst en vigtig Metoo-debat i Norge om magtmisbrug og overskridende adfærd. Norske Ingeborg Arvola løfter den kvænske og samiske kultur frem i lyset, mens svenske Lina Wolff pirker til samtidens fascination af mænds vold mod kvinder. Professor i litteraturvidenskab Anders Engberg-Pedersen og den norske forfatter Roy Jacobsen mødes til en samtale om, hvordan krigen sætter spor i litteraturen.

Teater med Lars Norén og klimafilm

Traditionen tro byder NORD på flere kunstneriske indslag, og i år kan publikum glæde sig til at se et uddrag af Lars Noréns vanvidsrealistiske stykke Sandhed og konsekvens. Opsætningen er iscenesat af Maria Vinterberg og opføres af skuespillerne Sarah Boberg, Anette Støvelbæk, Peter Oliver Hansen og Niels Ellegaard.

Sidste indslag på NORD er filmvisning med dramaet Lad elven leve – en film om kampen for samernes rettigheder.

NORD – Nordisk Litteraturfestival afholdes den 15.-16. september på Kulturværftet i Helsingør. Se hele programmet og køb billetter til NORD på www.nordfestival.dk

NORD – Nordisk Litteraturfestival er et samarbejde med Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet.

NORD UDVIDER MED FREDAGSPROGRAM (Faktaboks)

I år tilbyder NORD også et fredagsprogram. Mød Caspar Eric med digtsamlingen Nye Balancer. Oplev litteraturkoncerten ’Ocean Letters’ og få signalementer af den mandlige identitet med Sebastian Lynggaard (også kendt som #HerligeSvend) og Geir Gulliksen. Du kan sikre dig billetter til fredagen – og lørdagens program her:  www.nordfestival.dk

Presseakkreditering

Interesseret i at besøge festivalen og/eller interviewe en forfatter?

Kontakt kommunikationsansvarlig, Hanne Lykke Andersen,

Email: haand@helsbib.dk, Tlf. 41 86 91 04

CreditFridaGregersen