Når SPOT Festival 2023 afvikles første weekend i maj i Aarhus, og branchen fremviser det, de tror er fremtiden inden for musikken, bliver det denne gang med deltagelse af bands og artister fra tre af Danmarks største talentudviklingsprogrammer, heriblandt Kulturværftets talentudviklingsplatform Popkorn Nordic.

En vigtig affyringsrampe for nye talenter

Siden starten af 1990’erne har den aarhusianske SPOT Festival været en vigtig formidlingsplatform for dansk og nordisk musik. Et forum, hvor både debutanter og etablerede artister har mødt nationale og internationale musikformidlere, medier og ikke mindst den nye musiks årvågne og nysgerrige publikum. Spilletiden på denne brancheplatform er derfor af stor betydning for de nye artister.

”SPOT Festival er en affyringsrampe for danske og nordiske bands og ikke mindst talenter fra musikkens mange vækstlag. Vi har igennem en årrække med Popkorn Nordic arbejdet med netop at udvikle dette vækstlag, så vi er både stolte og glade over at kunne præsentere nogle af de stærkeste unge artister, der har været gennem vores program siden opstarten i 2019”, udtaler Dorte Hartmann, projektleder i Popkorn Nordic.

Samarbejde sikrer bred repræsentation på tværs af landet

Det er i samarbejde med de to øvrige talentudviklingsplatforme Quasar og Mud Music fra hhv. Jylland og Fyn, at Popkorn Nordic lørdag den 6. maj fylder den Rå Hal på Godsbanen med de bedste upcomming bands og artister fra alle de tre forløb. Dermed kan branchen og publikum glæde sig til at høre nyt fra Sjælland, Skåne over Fyn og til Sydjylland.

Fra eksplosiv postpunk til storladne popeksperimenter

Popkorn Nordic stiller med fire stærke unge artister, der alle går godt i spænd med den musikalske diversitet og det potentiale, som i øvrigt foldes ud for fuld damp på SPOT Festival. Lyst fra Gladsaxe vandt Popkorn Nordic i 2022 med sine storladne popeksperimenter. Emma Hørlyck fra 2021 deltager med sine genkendelige danske tekster og sårbare fremtoning. Også den eksplosive postpunk-kvintet Styrtdykog den svenske vinder af Popkorn Nordic i 2021 Ella Sandberg kan opleves, når den 28. udgave af SPOT Festival finder sted i Aarhus 5.-6. maj.

Faktaboks:

Om Popkorn Nordic

Siden 2019 har Kulturværftet i samarbejde med danske og svenske spillesteder dannet platformen for talentudviklingsforløbet Popkorn Nordic. Flere end 200 bands har været igennem forløbet, der handler om at udvikle de sjællandske og skånske musikalske talenter og give dem forståelse og netværk på tværs af landegrænser. Derfor modtager alle deltagende bands og artister coaching fra den danske og svenske musikbranche undervejs. De acts, som når længst, får mest læring, som hen ad vejen skræddersyes til dem. Siden starten er det blevet til flere end 250 koncerter. Af tidligere deltagere, som sætter aftryk (inter)nationalt på både livescener og radioflader kan nævnes Baske fra Gladsaxe, Wide fra Furesø og Effy Simon fra Malmø og Modesty fra Helsingborg.

En del af det regionale spillested

I 2021 indgik Kulturværftet aftale med Statens Kunstfond om at blive Regionalt Spillested. En status, der betyder, at kulturhuset hele tiden kigger efter nye måder at formidle og skabe gode rammer for den rytmiske musik lokalt, regionalt og nationalt. Talentudviklingsinitiativet Popkorn Nordic udmønter en stor del af Kulturværftets arbejde for at bidrage til netop udviklingen af den danske live musikscene og vækstlag.

Kræfterne bag

Popkorn Nordic er skabt af Kulturværftet (DK) og The Tivoli (SE) samt Studiefrämjandet (SE).

Samarbejdspartnere er Mejeriet i Lund (SE), Skånsk Live (SE), Gimle, Loppen, Helsingør Festival, HX Festival (SE), Stars, Slagelse Musikhus og Helsingborg/Helsingør samarbejdet, Studiefrämjandet Skåne/Blekinge, Babel Malmø, Spillestedet Stengade, Muve, Dansk Artist Forbund, START FRB, Københavns Kommune, Helsingør Kommune, Statens Kunstfond samt A.P. Møller Fonden.