Det er svært at tage livet af en gammel, bomstærk søulk som Helsingørs Knejpe Festival. Derfor kan de trofaste fans af sømandsmusik-festivalen lige så godt begynde at glæde sig til fredag den 7. oktober og lørdag den 8. oktober, hvor flere af Helsingørs historiske gamle knejper og Toldkammeret igen er klar med masser af sømandsmusik i festligt lag.
Pause gav plads til ‘produktudvikling’
Tre år er der gået siden Knejpe Festival sidst satte Helsingørs knejper i musikalsk brand. Heldigvis fik pandemien ikke bugt med festivalen, som derimod gav anledning til etablering af Knejpe Radio og en endags festival sidste år. Inden længe er festivalen tilbage for fuldt blus med flere end 60 koncerter den 7. og 8. oktober. På en skala fra 1 til 10 i stormstyrke bliver det en klar 10’er, når man spørger knejpe-ejerne, i hvor høj grad de er klar til en todages folkefest.
”Knejpe Festival er et tilbagevendende højdepunkt, som både gæster og vi knejper har glædet os rigtig meget til. Nu er det virkelighed igen. Vi ser frem til igen at være med til at skabe liv og sammenhold. At være sammen om musikalske oplevelser med vores gæster er en fantastisk følelse. Knejpe Festival giver en skøn fællesskabsfølelse på alle fronter,” udtaler Tina Standhardt, indehaver af Holger Danske Bar.
Årets bands: Fra sirene-sang til ballade bands og lokale helte
Publikum kan glæde sig til en lang række bands, der spænder over traditionsrige genrer inden for verdensmusikken. Fra smukke og bevægende vokaler fra Grabow & Guldhammer, Hilma og Balsal til fuld fart over feltet med Elektrisk Ål, Kalles Worldtour, Trio Katastrofa, Machetes og Papa Kotji. Også lokale helte som Lampens Ånd, Sola Bella Sisters, Leganger Combo, Balkon og Den Gyldne Sangskat er at finde i det festlige lineup, og selvfølgelig er der også masser af dejlig sømandsmusik med Sømandspigerne og Captains Quarters.
”I år lægger vi fra land med et program, der har en god del lokal repræsentation. Bl.a. har holdet bag det populære Mandagsjam i Toldkammeret sammensat et super band, som vi regner med laver nogle ordentlige plask. Grundlæggende er vi bare alle sammen super glade for at være tilbage og glæder os til at få sat sejl på festivalen igen – det bliver fedt,” udtaler Georg Rasmussen, der er musikredaktør på Kulturværftet og ansvarlig for det musikalske lineup.
Toldkammeret til de trætte ben – og træbenene
Traditionen tro lægger kulturhuset Toldkammeret også skrå brædder til festlige koncertaftener. Som eneste knejpe er der her entre-betaling – i år på 125 kr. Til gengæld kan man være sikker på en behagelig siddeplads aftenen igennem, skulle man enten være en træt havfrue, sørøverkaptajn eller blot have behov for at hvile bentøjet en smule.
Se hele programmet for festivalen og book billetter til koncertprogrammet på Toldkammeret på www.kuto.dk
Årets sponsorer
Wibroe, EDC Poul Erik Beck, Willads og Vibe-Hastrup, Hotel Skandia, Tibberuphøkeren, HN Tagentreprise.
Fakta
Knejpe Festival så dagens lys og havets overflade første gang i 2011. Hvert år i oktober har festivalen brolagt Helsingørs gader og stræder med verdens-sørøver-musik med orkestre fra ind- og udland nær og fjern. I kølvandet på selve festivalen er der også udviklet en Knejpe Øl, Knejpe-krus, årsnål og tatoos og sågar – første år med corona – også en Knejpe Radio.
Regionalt spillested
I 2021 indgik Kulturværftet aftale med Statens Kunstfond om at blive Regionalt Spillested. En status, der betyder, at kulturhuset hele tiden kigger efter nye måder at formidle og skabe gode rammer for den rytmiske musik lokalt, regionalt og nationalt. Knejpe Festival er en del af en strategi, der netop skal bidrage til dette og til udviklingen af den danske live musikscene.
Lokalt samarbejde mellem kultur-erhverv
Knejpe Festival arrangeres og kurateres af Kulturværftet i Helsingør og afvikles i et tæt samarbejde med en række af byens værtshuse og cafeer. Festivalen samarbejder derudover med bl.a. en række lokale aktører og med støtte fra lokalt erhvervsliv.