Her i Helsingør sænker december sig over byen, og når kalenderen viser uge 52, ser vi tilbage på et forrygende år fyldt med storslåede, sjove, lærerige, skøre og hyggelige oplevelser for både små og store kulturfans på Kulturværftet. I året, der er gået, har flere end 400.000 gæster besøgt Kulturværftet og Toldkammeret, og i alt har 140.000 kulturgængere deltaget i vores kulturprogram. Vi glæder os over, at fællesskaberne går på tværs af aldre og interesser, geografi og generationer.

Da hiphoppen kom til Holgers hood

Det er formentlig de færreste af os, der havde troet, at Kulturværftets lancering af hiphopklub-formatet KUTU Club ville vække så meget gehør hos ungdomslivet. Men sidst i august samledes flere end 4100 unge koncertgæster til musikfest i Kulturhavn Kronborg og gav den så meget op for Tessa, Benny Jamz, Annika, Thor Farlov, Noah Carter og Carl Knast, at selv gamle Holger Danskes solide rammer blev sat i svingninger.

Elever innoverede koncertplads og byggede udekøkken

Det seneste år har vi sat en ekstra ære i at udvikle og finpudse vores relationer til eksisterende og nye samarbejdspartnere. Derfor er vi taknemlige for samarbejdet med UNORD og eleverne her, som har inspireret os til at gå nye veje med kulturinstitutionen. Vi er super glade for alle input, både til koncertprogram over til udvikling af koncertmøbler og specialdesignet mobilkøkken til vores madprogram. 

Mad med mere

Og apropos mad: Cafemiljøerne og madoplevelsen er en vigtig del af kulturoplevelsen, og 2024 var året, hvor vi for alvor startede tætte samarbejder op med nye forpagtere i hhv. Toldkammeret og Kulturværftet. Tak til både Mads Hjalager og hans gode hold i Spisekammeret og Jeanne Brammer og hele det seje team i Spisehuset for at skabe både smag- og stemningsfulde rammer for vores gæster.

Kultur – naturligvis

Det grønne kunst- og kulturprogram overraskede i 2024. Året igennem har kulturgæster trodset vind og vejr og deltaget i formater som bl.a. sanseture, vandreventyr i naturen og køkkenhacks med tips til et grønnere køkken. Også områdets turister fik i det forgangne år øjnene op for kombinationen af kultur og naturoplevelser, bl.a. som her fra sommerens Camp Vild.

Fra ler til lydbølger

Skabertrangen er vokset vildt og flot. I vores værksteder har 130 elever i alderen 6-12 år på de 12 billedskolehold og vores 19 studerende på BGK-uddannelsen udfoldet sig kreativt gennem alt fra ler og pap til tegning og maleri. Også i vores podcastværksted har deltagere produceret podcasts og gengivet deres rørende og fine livsfortællinger på lyd. Og gennem talentforløbet Popkorn Nordic, der er sat i verden for at udvikle de musikalske talenter og facilitere netværk på tværs af regionale grænser og landegrænser, har 2024 budt på stærke upcoming liveacts, som står på spring til professionelle karrierer på morgendagens musikscener.

Samarbejde på tværs af grænser

Vi har på Kulturværftet gennem længere tid samarbejdet med kunstneren Laurie Anderson i forbindelse med en række projekter knyttet til femte del af hendes livslange værk, United States – en serie af performances, der udforsker temaer som teknologi, politik og den menneskelige tilstand. Det nye år byder på programnedslag, som vi glæder os til at fortælle mere om her. Samarbejdet er gjort muligt bl.a. i kraft af vores deltagelse i EU’s Creative Programme gennem projekterne Creative Cultures og EU Digital Deal.

Nært og nordisk naboskab

Som større kulturinstitution i Øresundsregionen er vi begejstrede for at mobilisere og formidle interessen for den nordiske kultur – ikke mindst igennem samarbejde med søster-institutionerne i Helsingborg The Tivoli, Dunkers Kulturhus og Helsingborg Symfoniorkester. Vi glæder os til at knytte båndene endnu stærkere – noget, som vores koncertgæster kan glæde sig til bl.a. med symfoniske koncerter i løbet af 2025. Også vores helt nære naboskab med Kulturhavn Kronborgs institutioner bringer året rundt aktiviteter og begivenheder, der giver liv og lyser op. Vi værdsætter partnerskabet i Elsinore Evenings og særligt det nære forhold til Helsingør Kommunes Biblioteker og Museerne Helsingør.

Bedre byliv

Vi er stolte og glade over at være en del af det stærke og gode samarbejde, som Helsingør skaber på tværs af erhvervsdrivende, kulturinstitutioner og kommune, fx med den nye forening Bedre Byliv, hvor fokus er at skabe mere liv i Helsingørs bymidte. Også initiativet Madkulturelt Netværk, som er en sammenslutning af aktører fra Helsingørs næringsliv, har i det forgange år inviteret til langbordsmiddag udendørs i Helsingør, og ikke mindst har det været en fornøjelse endnu en gang at samarbejde med Helsingørs mange knejpe-ejere om at skabe den traditionsrige Knejpe Festival.

Året rundt hjælper flere end 90 frivillige til ved Kulturværftet og Toldkammerets arrangementer. Både ved den lille nære filmaften og ved den store udendørs koncert under åben himmel. Billettering, garderobe, vejvisning, spørgsmål. Opgaverne, som teamet håndterer, er mange. Udtrykket er ét – nemlig de røde skjorter, som man altid kan kende vores frivillige ildsjæle på. Det er en kæmpe indsats, som vi er både stolte over og meget taknemmelige for.

En sundere live-scene i fremtiden

I 2024 dannede vores huse og scener rammerne om 250 koncerter med i alt 40.000 koncertgæster. Ved årets begyndelse blev Kulturværftet genudpeget af Statens Kunstfond som regionalt spillested fra 2025-28. En status, der betyder, at vi hele tiden kigger efter nye måder at formidle og skabe gode rammer for den rytmiske musik lokalt, regionalt og nationalt.

Noget af det, vi glæder os til i de kommende år er – sammen med et netværk af de øvrige regionale spillesteder – at arbejde på at løse udfordringer inden for kønsbalance, bæredygtighed og formidling af musik, og dermed fortsat at arbejde for stærkere og sundere live-scene i det danske musiklandskab.

Glædelig jul og godt nytår

Fra Kulturværftet
Søs Krogh Vikkelsøe & Nicolai von Rosen
Ledelsen i Kulturværftet

ea2976fb 754c 4d31 85ea bcf2d7968d80 w 960 h 960 edited
Header 1080 mobil jul

Foto: Thinkalike.dk, Franz Veisig, Kulturværftet m.fl.