Af Søs Krogh Vikkelsøe, leder af Kulturværftet og Toldkammeret
Hen over sommeren er der rundt om i landet tradition for udendørs koncerter eller byfester. Koncerterne uden åben himmel skaber liv og bidrager med lokal identitet og fællesskab til både byens gæster og borgere. De seneste par uger på Kulturværftet og i Kulturhavn Kronborg er ingen undtagelse, hvor navne som The Cardigans, Tina Dickow, Popkorn Nordic og senest Queen Machine og Gasbox i skumringtimerne har spillet for flere tusinde mennesker.
Fælles for denne type af produktionstunge koncerter er, at de alle gør brug af en særlig superkraft i form af frivillige, der hjælper til før, under og efter koncerterne. Flere af de frivillige er uddannet i førstehjælp, og de holder øje med publikum og står klar til at guide og hjælpe koncertgæsterne.
Et bredt felt af frivillige
I kulturhusene er der flere typer af frivillighed. Det seneste år har vi især i kulturhuset Toldkammeret oplevet en opblomstring af ungdomslivets engagement og lyst til at være med til at præge udviklingen af kulturprogrammet. Frivilligheden blandt de helt unge viser sig i form af attraktive og nyskabende koncepter som Artsy Urban, Lopper & Lyrik, eller Perlejam. Disse er arrangementer, som ungdomslivet selv er med til at kommunikere via sociale medieplatforme og afvikle i samarbejde med kulturhus-personalet.
Kunstnerisk medborgerskab
Frivilligheden blandt ungdommen viser sig især som aktiv deltagelse i kulturhuset. En form for særligt involverende kulturelt og kunstnerisk medborgerskab, der i samskabende processer med personalet bringer mangfoldighed, diversitet og nyskabende oplevelser til Kulturværftets og Toldkammerets gæster og brugere.
Fælleskab, sammenhold og arbejdsglæde
Flere end 90 frivillige hjælper til ved Kulturværftet og Toldkammerets arrangementer året rundt. De frivilliges engagement spiller en vigtig rolle i kulturhusene. Som frivillig i kulturhusene deler man en masse gode oplevelser og bliver en del af et fantastisk hold. Når personalet og de frivillige arbejder sammen opstår nemlig en særlig stemning af sammenhold og arbejdsglæde.
En dimension til kulturhusets identitet
Glæden ved at løfte i flok er opmuntrende og smitter af på omgivelserne og fællesskabet blandt gæsterne i kulturhusene – også til de store udendørs koncerter sommeren over. Derfor er frivillighed et fænomen, en form for superkraft, der ikke blot handler om at udføre et meningsfyldt stykke arbejde, men som også tilfører en helt særlig værdi og dimension til kulturhusenes identitet og kulturelle program.
Livskvalitet og sammenhængskraft
Frivillighed hjælper og gavner andre mennesker. Og helt enkelt sagt, så bidrager frivilligt arbejde til livskvalitet og velfærd. Både for den, der udfører det frivillige arbejde, og for den, der modtager og møder frivilligheden. Fænomenet frivillighed skaber sammenhængskraft i lokalsamfundet. I denne tid møder vi frivilligheden mange steder rundt om i sommerlandet. Måske som sommerferieaktiviteter for familien, under en koncert i det blå eller som guidede ture i naturen. Jeg finder frivilligheden inspirerende og fænomenal, og jeg glæder mig til at blive ramt af superkraften sommeren ud.
Læs hele klummen i OPLEV Nordsjælland, 8. juli 2022.