I disse dage begynder kunstneren Vibe Overgaard sit artist-residency på Kulturværftet. Vibe er billedkunstner og arbejder med video, tekst, performance og skulptur. På Kulturværftet skal hun over den næste tid researche Helsingørs Værftshistorie med henblik på skabelsen af et nyt værk. Vibes arbejde sker som en del af det europæiske projekt Rewilding Cultures, som Kulturværftet sammen med partnere fra hele Europa er en del af. Et projekt, hvor der arbejdes med innovative tilgange til produktion, inklusivitet og miljømæssige overvejelser i krydsfeltet mellem kunst, videnskab og teknologi.

Om Vibe Overgaard

Det overordnede tema i Vibe Overgaards værker er økonomi og hvordan global-kapitalistiske destruktive forhold normaliseres politisk, kulturelt og socialt i en vestlig kontekst. Hendes værker omhandler arven fra den moderne udvikling, og er i lyset af hendes egen opvækst præget af den danske tekstilindustri. Igennem kunsten forholder hun sig til politiske og teoretiske spørgsmål med en fornemmelse for den kropslighed, materialitet og formgivning, som forankrer kapitalismen i kulturarven og hverdagslivet. En taktilitet, som også kan give adgang til nye tanker om nærhed, socialt ansvar og bæredygtige organiseringsformer.

Vibe har tidligere udstillet på ISCP, New York City, Adagio for Things (Overgaden), København, Danmark, Kunsthal NORD, Aalborg, Danmark, Floating Projects, Hong Kong, Hotel Maria Kapel, Hoorn, Holland, Odenplan Metro, Stockholm, Sverige blandt andre. Hun var ISCP artist-in-residence i 2022 og 2023. Hun er lige nu også aktuel i gruppeudstillingen Drain The Oresund i Malmø Kunsthal.

”Vi har glædet os til samarbejdet med Vibe Overgaard og er glade for endeligt at kunne sætte processen i gang. Vibes kunstneriske praksis er et perfekt match med Rewilding Cultures, og vi ser frem til at følge hendes proces og de nye perspektiver, der opstår undervejs,” udtaler Georg Rasmusen, kurator og projektleder, Kulturværftet.

Om Rewilding Cultures

Sammen med otte kultur- og videnspartnere fra hele Europa er Kulturværftet en del af det europæiske projekt Rewilding Cultures. Projektet går ud på at genskabe ’the wild’, vildskaben og natur, i kølvandet på vores fælles erfaringer fra perioden med COVID og fokusere på inklusivitet og bæredygtighed inden for kunst-, videnskabs- og teknologiområdet.

Tanken er, at der er brug for nye, kreative blikke på disse sektorer, og det gennemgribende stop i alt, COVID forsagede, gav os en irriterende men også tiltrængt tid til refleksion over potentielle forandringer. Vi kan ikke gå tilbage til business as usual, særligt ikke når det gælder klima og vigtige inklusionsspørgsmål. Vi er nødt til at finde nye vilkår, der passer til nutiden og fremtiden. Som metodisk greb tager Rewilding Cultures udgangspunkt i de mange creative hubs, vi har set en stor udvikling igennem de seneste ti år. Maker-, bio-, art-, co-working-labs og –spaces; de kommer i mange former og fungerer som rammer, der giver deltagerne et socialt rum udstyret med teknologiske muligheder, hvor alle opfordres til at eksperimentere, udforske, skabe og dele.

Det sociale rum og fællesskabet er et af de mest betydningsfulde aspekter i disse hubs. De er ikke bare værksteder, hvor man laver hurtig prototyping og imødekommer kunstneres og producenters umiddelbare behov, men uundværlige værksteder for ny videnskab, fremtidens teknologier mm.

Rewilding Cultures er medfinansieret af Creative Europe.

Læs mere om Vibe Overgaard her