KRAKAS ORKESTER

28/4 – 21/5 2023 – Olga Benedicte

mandag-fredag kl. 10.00-19.30
i toldkammeret – fri entré

Udstillingen Krakas Orkester forholder sig stedsspecifikt til Helsingør som kystby. En by med hav og vind og vejr, som omdrejningspunkt for både ånd og landskab.

Udstillingstitlen Krakas Orkester referer til sagnet om Kraka fra den nordiske mytologi. Kraka stilles over for en række udfordringer for at kunne indfri sit ønskede giftemål. Hun må hverken komme påklædt eller nøgen, hverken mæt eller fastende og hverken alene eller fulgt af et menneske. Kraka løser opgaven ved at iklæde sig et fiskenet, bide i et løg og medbringe en hund.

På samme måde har værket Krakas Orkester nogle iboende prøvelser i sig, fordi værkets tilstedeværelse afhænger af faktorer som fx vind og vejr, der ikke kan kontrolleres. Prøvelser, der vil udspille sig under performancen på ferniseringsdagen.

Bodies of water 1
Bodies of water 3 ny
olga portraet
Fotograf: Therese Lærke

Olga Benedicte (f. 1988) bor og arbejder i København. Hun er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og The University of The Arts in Helsinki i 2018. Hun har bl.a. udstillet på Art Sonje Center, Seoul (2021), Aarhus Kunsthal, Aarhus (2020) og Trapholt Kunst- og Designmuseum, Kolding (2020) og næstkommende udstilling på Heartland festival(2023) samt en offentlig udsmykning i Frederikshavn (2023).

Olga Benedicte undersøger kroppen som fundament for vores bevidsthed og tilstedeværelse. Hendes værker opererer i det affektive spektrum, hvor sanselighed, nonverbal kommunikation, forskellige former for nærvær og sensorisk bevidsthed kommer til udtryk gennem hendes værker.

Om kunstneren

Krakas Orkester er inddelt i to dele; et performativt installatorisk kostume i gården og en lydinstallation i udstillingslokalet indenfor.

Et bærende element i Krakas Orkester er blåmuslingen, hvis poetiske og dystopiske symbolik peger på vejrforholdendes indflydelse på landskabet og alt levende. Stiger vandstanden drastisk, vil blåmuslingen blive et hyppigt syn i landskabet. Det skyldes, at den hæfter sig fast på de overflader, den kommer i kontakt med. På samme måde som blåmuslingerne i værket udenfor gør.

Blåmuslingen er ligeledes et billede på, at vi som mennesker er forbundet til alle kroppe af vand. En tænkning baseret på hydro-feminisme, hvor vand er bindeleddet, der forbinder os med alt levende på kloden.

Inden for hydro-feminisme dækker alle disse kroppe alt planetarisk levende som dyr, planter, svampe og protister (encellede organismer).


Tak til komponist og lyddesigner Ellem Skovhøj
Tak til Pianisten Sandra Plauškaitė
Tak til smeden Mathias Rosendahl Jørgensen
Tak til assistent Stine Rosdahl-Petersen
Kreditering: Statens Kunstfond og Statens Værksteder for Kunst

SKF logo black slim

Fernisering

Fredag 28. april kl. 17.00

På ferniseringsdagen vil pianisten Sandra Plauškaité iklæde sig kostumet af blåmuslinger og i samspil med vinden og de tusindvis af skaller spille værket til live.
(Fri entré)

Der vil være snacks, drinks og taler og efterfølgende fællesspisning i Toldkammeret.

342061300 1068079190818589 7735703065018359547 n

FÆLLESSPISNING

Alle hverdage kl. 17.45 – tilmelding her

toldkammeret hjerte

Artist talk

Onsdag 3. maj kl. 17.00

Artist talk med kunstner Olga Benedicte og moderator Suada Ada Demirovic.
(Fri entré)

Herefter fællesspisning i Toldkammeret og mulighed for at blive hængende til koncert med Dopha kl. 19.15.

Koncertbilletter købes her

Square 1080x1080 Dopha