STEMMER FRA FÆLLESSKABET

 

Stemmer fra FÆLLESSKABET

 


Det er historierne, der bærer kulturen i Toldkammeret, og som giver huset hjerte og værdi.

Derfor snakker vi jævnligt med de livsglade mennesker, der er med til forme Toldkammeret i fællesskabets ånd.

Det er blevet til en række artikler, som vi har samlet her.


4. oktober 2018

Lokale leverer økologiske grøntsager
til byens fællesskab


På toppen af et bakkedrag i det sydlige Helsingør – der, hvor Viborgvej slår et knæk – ligger en lille garage, hvor det bugner af grøntsager i de gamle vinduespartier. Det er walisisk fødte Neil Mills, der sammen med sin hustru Charlotte har åbnet den lille økologisk gårdbutik Grønt-Sager midt på den stille villavej. Herfra leverer de grøntsager til en flok af indviede lokale, som ikke kan få nok af gulerødder, tomater, squash og meget andet, der er hevet direkte op af jorden på de bakkede skråninger.

Ambitionen er nu, at hele byen skal kunne nyde godt af de friske lokale grøntsager – i første omgang ved de daglige fællesspisninger på byens kulturhus Toldkammeret. Her har Neil og Charlotte lavet en aftale med caféen Spisekammeret om at levere friske grøntsager til køkkenet.


“EN GULEROD SKAL DUFTE AF GULEROD, FRISK LUFT OG JORD”

Kalenderbladet er netop blæst om på oktober, og i forbindelse med at de første lokale grøntsager bliver leveret til Toldkammerets køkken, møder vi Neil Mills til en snak om lokale råvarer og det sociale fællesskab.

Hvad fik jer på ideen med at dyrke lokale økologiske grøntsager?

”Jeg har altid dyrket økologiske grøntsager, så det er naturligt for mig. Da vi flyttede til Helsingør, fandt vi ud af, at der her i kommunen ikke fandtes lokale (gård)butikker med salg af økologiske grøntsager, ud over supermarkederne, og så måtte jeg jo gøre det selv.”

Er der nogen forskel på, når man som helsingoraner sætter tænderne i en gulerod, der er dyrket lokalt, og så på dem man kan købe i supermarkedet?

”Generelt synes jeg, at vi skal støtte de små lokale butikker. Vores grøntsager er helt friske – taget fra haven i går eller samme dag. Jeg mener, at en gulerod skal dufte af gulerod, frisk luft og jord. Og så er den dyrket med stor kærlighed og bevidstheden om, at vi skal passe på vores allesammens jord. Import af grøntsager er jeg principielt imod. Mange af de udenlandske grøntsager kan man sagtens dyrke her i Danmark. Det handler blot om vilje, nysgerrighed og en stor portion tålmodighed.”


EN FORTÆLLING OM ET LOKALT MADFÆLLESSKAB

Og vilje har de to entreprenante opdyrkere. Efter en omlægningsproces på to år fik parret for et par måneder siden tildelt det statskontrollerede røde Ø-mærke af NaturErhvervsstyrelsen og kan nu kalde sig for ”rigtige” økologer. De har arbejdet hårdt for at kunne producere grøntsager uden nogen form for sprøjtemidler eller giftstoffer midt i Helsingør by, og det er lykkes.

Nu går det så godt, at de ud over ingredienserne til fællesspisningerne også kan tilbyde folk at købe de lokale grøntsager med hjem.

I sætter en lille pop-up butik op inde ved langbordene til fællesspisningen den 10. oktober. Hvad er det, som I synes er særligt tillokkende ved fortællingen omkring et lokalt madfællesskab og jeres grøntsager?

”Fortællingen omkring et lokalt madfællesskab er jo netop fællesskabet – at skabe noget fælles. Vi har så valgt at dyrke grøntsager. Det er noget vi kan og en historie, som vi rigtig gerne vil dele med andre. Vi ved at friske økologiske grøntsager er langt sundere og smager bedre end traditionelt dyrkede grøntsager.”

Hvilke grøntsager kan helsingoranerne tage med hjem i kurven fra jeres pop-up butik på onsdag den 10. oktober? ”Vi sælger mange af årstidens grøntsager. Kål af forskellig art – grønkål, palmekål, spidskål, beder, hokkaido, spagetti squash, butternut, løg og div. krydderurter.”

Du kan både smage og tage Neil og Charlottes økologiske grøntsager med hjem onsdag den 10. oktober, hvor Grønt-Sager laver en pop-up butik til fællesspisningen på Toldkammeret.

29. august 2018

Fællesspisningerne har fået en flyvende start i Toldkammeret


Fællesspisningerne i Toldkammeret handler om meget mere end bare at spise sammen. Toldkammerets leder, Elisabeth Momme, fortæller her om, hvordan huset og byen åbner sig op over for hinanden.

Toldkammeret har fået en ny identitet med et særligt fokus på fællesskabet og det at skabe sammen. Hvilke tanker ligger bag de nye ideer med Toldkammeret?

“Huset har i mange år vrimlet med aktiviteter, arrangementer, koncerter og undervisning for børn og unge, men de mødtes aldrig på tværs. Så hvorfor ikke skabe et endnu større rum for at mødes, når nu så mange bruger Toldkammeret? Nu ser vi de utænkelige sammenhænge give et mere sprudlende og uforudsigeligt liv i huset. Til Fællesspisningen i tirsdags fortalte en astronom fra foreningen NOVA om gammaglimt og inviterede aftenens spisegæster med til foredraget. Bare sådan i ren begejstring.”

Leder af Toldkammeret, Elisabeth Momme

I sidste uge slog Toldkammeret dørene op for fællesspisninger, hvor alle kan komme ind og blive en del af fællesskabet. Hvordan har oplevelsen været, og hvad har du bidt særligt mærke i rundt om de lange borde?

“Fællesspisning er andet og mere end at spise sammen. Værten sørger for, at alle kommer til at sidde ved siden af nogen ved langbordet. Familier, par og folk der kommer alene blandes ved bordene, og når maden anrettes på fade, bliver der lynhurtigt en hjemlig middagsbordsstemning. Man hjælpes ad og søger for hinanden, og snakken går lystigt. Vi har allerede stamkunder, og det tegner til, at dem får vi mange af. En af gæsterne, der kommer solo, sagde til mig; ”Dette her er sjovt. Hver gang møder jeg nye mennesker. Og maden er helt fantastisk”.”

Det er jo lidt af en trend at tage den gamle beboerhus-tanke med fællesspisninger op, hvor man løfter et socialt rum på tværs af familier, par og dem, som er selv. Hvad kræver det af et kulturhus at løfte sådan en opgave? Og kræver det noget af publikum?

“Det er summen af dem, som kommer, der skaber stemningen. Vi, der arbejder i Toldkammeret, forsøger at gøre det hyggeligt og ikke mindst tilgængeligt. Vi vil gerne, at huset opleves uhøjtideligt, piv åbent og med munterhed ad libitum.”

Toldkammeret er jo meget mere end fællesspisninger, og som oftest er der kulturarrangementer i huset før og efter spisningerne. Er der en særlig styrke for kulturen ved at udfolde sig i sådan et rum, fremfor hvis det var enkeltstående arrangementer, som publikum mødte op til?

“Toldkammeret er det borgernære hus. Som byens lokale hjertekammer åbner vi op for den uformelle og folkelige kultur: åben scene, vis hvad du er god til, syng en sang, fortæl en historie, lav noget mad eller involver andre i dine gode ideer. Toldkammeret er et eksperimentarium for det utænkelige, de umage konstellationer, de krøllede hjerner. Her er rum til at prøve sig frem, og ikke mindst er der rum for, at man kan blive en del af Toldkammerkulturen.”

 

Hver den sidste torsdag i måneden er der Åbent Kontor i Toldkammeret – et arbejdsfællesskab, hvor du kan få luft under dine ideer.