INFO

 • Pris: 65 DKK
 • Sted:
  Kulturværftet / Lille Scene
  Allegade 2
  3000 Helsingør
 • Tid: 4. November 2020 19.00
 • Døre åbner: Kl. 18:30
 • Kategori: Film

Film: Nadvergæsterne (Lys i mørket)

Info: Unummererede siddepladser / Varighed ca. 2:00 / Kaffe, te, øl, vand og snacks kan købes i salen forud for filmen


Se eller gense Ingmar Bergmans mesterlige film om menneskets tomhed, når troen svigter. Filmen vises som en del af festivalen Saltet og Lyset, Synden og Dommen og introduceres af filminstruktør Christian Braad Thomsen.

Nadvergæsterne fra 1962, der havde dansk biografpremiere under titlen Lys i mørket, er den midterste og mørkeste del af Bergmans trilogi om gudstroen eller manglen på samme. De to øvrige film er Som i et spejl fra 1961 og Stilheden også fra 1962.

Filmen fokuserer på en gruppe sognebørn i en svensk landsby. Præsten (Gunnar Björnstrand) indser, at han har mistet troen siden sin kones død, og hans tro sættes på endnu en prøve, da den eksemplagede skolelærerinde (Ingrid Thulin) frier til ham, og en selvmordstruet mand (Max von Sydow) opsøger ham for sjælesorg. Præsten formår ikke at hjælpe dem og kan kun tilbyde dem sin usikkerhed og tvivl. At handlingen er henlagt til en søndag aften i november – årets tristeste måned – bidrager til filmens mørke stemning.

Ingmar Bergman, der i 2018 ville være blevet 100 år, anses som teater- og filminstruktør stadig for at være en af de største kunstnere i moderne tid. Nadvergæsterne kommer få år efter hans store gennembrud med Det syvende sejl og er lavet i en periode, hvor han var allermest produktiv, og hvor hans kunstneriske kendetegn som en instruktør, der konstant brugte sine egne livserfaringer og følelser i sine fortællinger, så hans liv og værker uløseligt hang sammen, tydeligt stod frem.

Forud for visningen introduceres filmen af filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen, der har instrueret en lang række spillefilm og dokumentarfilm og desuden skrevet bøger om filminstruktørerne Rainer Werner Fassbinder og Alfred Hitchcock, om Sigmund Freud og en række musikbøger.

Filmen vises som en del af festivalen Saltet og Lyset, Synden og Dommen, et samarbejde mellem sognepræsterne Kirsten Grønbech og Kirsten Winther og Kulturværftet. Festivalen fokuserer på saltet, lyset, synden og dommen som de centrale kristne temaer, der samtidig samler eksistentielle og almene begreber og tanker om det at være menneske.

Nadvergæsterne (Nattvardsgästerna/Lys i mørket), instruktør Ingmar Bergman, Sverige 1962, 80 min.

Læs mere om festivalens øvrige program her:
www.helsingoerdomkirke.dk
www.sctmariae.dk

Arrangør: Kulturværftet i samarbejde med festivallen Saltet og Lyset, Synden og Dommen


Bemærk:
Dette arrangement skulle have været afholdt i foråret 2020, men blev udsat pga. corona/covid-19. Købte billetter fra foråret vil være gyldige til denne nye dato. Billetkøbere har fået direkte besked