INFO

 • Pris: 55 DKK
 • Sted:
  Kulturværftet / Store Scene
  Allegade 2
  3000 Helsingør
 • Tid: 13. December 2020 14.00
 • Døre åbner: Kl. 13.30
 • Kategori: Film

FILM & FOLK: Fanny og Alexander

Info: Unummererede siddepladser / Varighed ca. 3,5 time / Tilladt over 11 år / Spisehuset byder på gløgg og varm cacao forud for filmen / Sprog: Svensk med engelske undertekster


Fanny och Alexander, instruktør Ingmar Bergman, Sverige 1982, 188 min. Svensk med engelske undertekster.
Medvirkende: Allan Edwall, Börje Ahlstedt, Ewa Fröling, Christina Schollin, Bertil Guve, Pernilla Allwin m.fl.

Julefilm: Se eller gense Ingmar Bergmans prisvindende mesterværk, krøniken om familien Ekdals liv set fra et barns perspektiv. Filmkritiker og Bergman-kender Nanna Frank Rasmussen introducerer filmen.

Som optakt til julen i familiens skød viser vi, hvad der skulle blive en af de største kunstnere i moderne tid, film- og teaterinstruktøren Ingmar Bergmans sidste biograffilm og værdige filmiske testamente med stærkt selvbiografiske træk. Den tre timer lange storfilm, der er baseret på tv-serien af samme navn, har sit udgangspunkt i 1910 i Uppsala, hvor familien Ekdahl skal fejre julen. Gennem drengen Alexanders blik oplever vi en historie om familiebånd, religion og traditioner – men også en om magt, trynende autoriteter og følsom opvækst.

Filmen, der bl.a. vandt fire Oscars, er en hyldest til livet og til kunsten og er af flere anmeldere beskrevet som et værk, der på både smuk, alvorlig og underholdende vis opsummerer Bergmans samlede værk og temaer og samtidig er en af hans mest tilgængelige film.

Inden visningen vil Nanna Frank Rasmussen give en introduktion til filmen og Ingmar Bergman.  Nanna Frank Rasmussen er til dagligt er filmanmelder på Politiken og samtidig formand for Danske Filmkritikere. Men hun er derudover også Bergman-entusiast og berkiver ham som ”en kompleks mand, der lavede voldsomt bevidsthedsudvidende kunst”.

Bemærk: Filmen er på svensk og vises med engelske undertekster.

 


Film & Folk er et fast filmformat på Kulturværftet, hvor du kan opleve både spillefilm, aktuelle dokumentarfilm, foredrag og snak med forskellige filmfolk.


 

Anmeldelser

“... et både alvorligt og samtidig forrygende morsomt mesterværk ...et dramatisk kunstnerportræt om omkostningerne ved at satse hele livet på kunsten.”
Politiken – Kim Skotte
“Selv om der er lange passager, der kunne forkortes, er dens blændende sædeskildring lige så bjergtagende i dag som i 1982, da filmen havde premiere.”
Jyllands-Posten - Sophie Engberg
“...et mesterligt tema-opsummerende testamente.”
Information - Morten Piil
“...en uovertruffen blanding af sædeskildring, familiedrama, psykologiske studier og surreelt (jule) eventyr, der trods sit episke format er bjergtagende fra første til sidste frame.”
Ekstra Bladet - Henrik Queitsch
“Det er stort, komplekst og mesterligt altfavnende og en så tilpas mindeværdig svanesang som den store Bergman fortjener at efterlade sig.”
Cinemazone - Søren Langelund
“Bergman - et år, et liv' ser Ingmar Bergman med gennembrudsåret 1957 som prisme, og frem træder en sublim filmmager - og et alt andet end sublimt menneske.”
Berlingske - Jeppe Krogsgaard