Menu
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Kunst i Kulturhavn Kronborg

I omgivelserne omkring Kulturværftet kan man opleve tre meget forskellige skulpturer med hver deres udtryk og historie. På pieren foran Kulturværftets Spisehus ses ’HAN’, skabt af kunstnerne Elmgreen & Dragset i forbindelse med Kulturværftets etablering, som et vartegn for området. Lidt længere væk, på Nordre Mole, ses ’Herakles og Hydraen’ af Rudolph Tegner, mens senest tilkomne skulptur 'Værftsarbejderne’ af Hans Pauli Olsen knejser foran Værftmuseet.

’HAN’, 2012, er inspireret af den danske figurative skulptur-tradition fra Thorvaldsen og nordsjællandske Rudolph Tegner til Edvard Eriksens ’Den Lille Havfrue’ på Langelinie. ’HAN’ er fremstillet i blankpoleret stål, der giver skulpturen et moderne udtryk modsat traditionelle materialer som granit og bronze. Den stålblanke overflade bugter sig, så omgivelserne og publikum spejler sig i forvrængede billeder, der forandrer sig alt efter synsvinkel og vejrlig. Når man betragter ’HAN’, betragter man også sig selv.

’Herakles og Hydraen’, 1932, har lige fra den blev skabt givet anledning til diskussion. Efter at have været opmagasineret nogle år, blev den i 1994 genindviet på sin nuværende plads. I den græske gudeverden er Herakles en helt som kæmper mod alle mulige dyr, virkelige som uvirkelige, og her en enorm vandslange med ni hoveder.

’Værftsarbejderne’, 2014, skal ses som et monument over de tusindvis af arbejdere, der har været tilknyttet Helsingør Skibsværft, som fra 1882 - 1983 var byens største arbejdsplads. Skulpturen er ikke blot et symbol på de mange arbejdere, som har gået gennem værftsporten, men også et udtryk for byens historiske, politiske, sociale og kulturelle udvikling. Skulpturen viser fire arbejdere på vej mod den gamle værftsport.
 
Læs mere om skulpturerne i Kulturhavn Kronborg