Havnefronten i Helsingør
Foto: Kjeldo

HISTORIE

Det var nye tider i Helsingør, da den ellers så indbringende sundtold fik en ende. Nu vidnede røgen fra skorstene, kranernes knirken, og de mange skibe i dokken, om industrialiseringens indtog i byen – med skibsproduktion og store værftshaller. Værftsfløjtens tuden markerede ikke kun frokostpause og fyraften for de snavsede og slidsomme værftsmedarbejdere. Den blev lyden af det industrielle gennembrud i Helsingør.

Det var i 1857 Helsingør måtte vinke farvel til den sundtold, som i mere end 400 år havde været byens primære levebrød. Byen sygnede hen, og efter et langvarigt tovtrækkeri skete der noget den 1. marts, 1882. En helt ny havnefront tog form. Op skød osende skorstene, svingende kraner og de imponerende værftsbygninger, og der blev gravet dokke ned og lavet beddingsløb.

Professor og arkitekt J.E. Gnudtzmann fik, med opførelsen af værftet, påvirket Helsingør både socialt og kulturelt og rejste en storladen manifestation af de nye tider i Kronborg-byen, som nu var trådt ind i en ny epoke.

Mellem Helsingørs gamle bymidte og Kronborgs fæstningsværker voksede skibsværftet sig større i takt med ordrebogens tykkelse. Der kom flere bygninger, flere maskiner og flere folk. ’En by i byen’ opstod i osen og støjen omkring århundredeskiftet, og en særlig arbejdskultur, med et rigt foreningsliv, voksede op og sætter stadig den dag i dag sit præg på kulturlivet i byen.

Helsingørs suverænt største arbejdsplads, med knap 3.500 medarbejdere, voksede på 100 år fra et areal på 37.000 kvadratmeter til seksdobbeltstørrelse på hele 227.000 kvadratmeter. Men hundredeåret blev også det sidste jubilæum. Værftsfløjten var tavs, kranerne stod stille, dokkerne var tomme, og det samme var ordrebogen. Tiden som industriby sluttede i 1983, og de gamle værftsbygninger står nu tilbage som et minde om den industrielle epoke i Hamlets by.

Værftsbygningerne ejes i dag af Helsingør Kommune og bliver brugt som kulturhus og bibliotek under navnet Kulturværftet med spillesteder, spisested, konferencelokaler og meget mere.