Kulturværftets indgang og facade

KULTURVÆRFTETS ARKITEKTUR

Skibene på Øresund spejler sig i facadens mange hundrede trekanter i stål, glas og aluminium, og binder de gamle værftsbygninger sammen med de moderne tilbygninger. Facaden leder tankerne hen på skibssejladsen på sundet og fastholder dermed den historiske ånd i de ikoniske bygninger.

Mellem Helsingørs gamle bymidte og renæssanceslottet Kronborgs prompt og pragt ligger nu det prisvindende Kulturværft, som blev åbnet i 2010. Det var arkitekterne fra AART A/S, der i 2005 vandt den internationale arkitektkonkurrence om at tegne Helsingørs nye kulturelle flagskib.

Arkitektkonkurrencen blev udskrevet af bygherren Helsingør Kommune i samarbejde med Akademisk Arkitektforening i december 2005.

De oprindelige værftsbygninger står stadig, men indvendigt blev en gennemgribende modernisering foretaget, og nu huser de historiske bygninger et af Europas bedste biblioteker, samt et stort kulturhus med flere scener, spændende festivaler, restaurant og meget mere.

Fortid og nutid mødes i arkitekturen på Kulturværftet. Udefra giver den sejlinspirerede facade af glas, stål og klimaskærme et moderne og skulpturelt udtryk. Indenfor er de gamle værftsbygninger bevaret som en historisk kerne.

Prisbelønnet arkitektur

– I 2011 vandt Kulturværftet Structural Awards, en slags ingeniørernes Oscar, i kategorien “Community and Residential Structure”.
– I 2011 modtog Aart Architecs Tyndpladegruppens Arkitekturpris 2011
– I 2013 modtog Aart Architecs den internationale pris The International Hotel and Property Award for deres arkitektoniske arbejde med Kulturværftet.

Fakta om byggeriet

Bygherre: Helsingør Kommune
Areal: 13.000 m2
Arkitekter: AART A/S, Århus
Byggeperiode: 2008-2010