Margrethe Vestager: Kunstig intelligens i morgendagens Europa – Foredrag og debat torsdag den 28. januar

Mød Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-Kommissionen, når hun besøger Kulturværftet og giver sit perspektiv på AI i fremtidens Europa torsdag den 28. januar. 

Programmet

Programmet denne dag er modereret af journalist, debattør og podcaster Anders Kjærulff (tidligere vært på Aflyttet).

  • Introduktion ved Mikael Fock
  • Kunstig intelligens i morgendagens Europa / ved Margrethe Vestager
  • Spørgsmål/samtale med salen modereret af Anders Kjærulff

Den kunstige intelligens, også kaldet AI (artificial intelligence), er vidt udbredt i dag. Fra algoritmerne, der styrer vores sociale medier, og modeller, der holder fabrikker kørende, til overvågning og ansigtsgenkendelse og enorme neurale netværk, der nedbryder sprogbarrierer og oversætter japansk til urdu. Hvordan skal vi i Europa bruge teknologien? Hvilke formål har vi til at anvende den kunstige intelligens? Og kan vi overhovedet stole på kunstige intelligenser?

En af EU-kommissionens helt store opgaver er at etablere en ramme for, hvordan man vil arbejde med udviklingen af kunstig intelligens i Europa. I februar 2020 præsenterede kommissionen med Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-Kommissionen, i front en digital pakke. Pakken, der har et særligt fokus på kunstig intelligens og rummer en hvidbog om emnet, åbner op for en bred debat om, hvordan Europa skal ruste sig til at håndtere brugen af bl.a. kunstig intelligens og dataøkonomi – og stille sig i front på det digitale område. En debat, der inden længe vil blive fulgt op af egentlig lovgivning.

Ifølge Margrethe Vestager er det ikke kun et spørgsmål om teknik, men i lige så høj grad, hvordan vi omsætter vores værdier i praksis. Ikke kun et spørgsmål om maskinen, men hvordan mennesket kommer i centrum, når vi taler kunstig intelligens. Det handler ikke om, hvad vi kan, men hvad vi vil bruge det til. Og her er der behov for standarder og for etisk og ansvarlig brug af systemerne.

Hvis man vil have kunstig intelligens, der ikke diskriminerer, skal man finde ud af, hvordan man sætter det op som en regel. For ideen med kunstig intelligens er, at den diskriminerer. Den foretrækker nogle mønstre frem for andre – nemlig dem, der viser sig at være mest gældende. Problemet er så, hvis de mest gældende mønstre viser sig at diskriminere i forhold til køn, etnicitet, religion, alder og andre ting, vi ikke bryder os om

Margrethe Vestager til Ingeniøren 4. januar 2020

Et eksempel kunne være predictive policing, AI-baserede systemer, der har til formål at forudsige, hvor der kan opstå kriminalitet, så politiet kan planlægge og prioritere derefter. Dette kan umiddelbart lyde som en indlysende fordel. Men problemet er, at systemerne, der bl.a. er udbredte i politiarbejdet i Storbritannien, bliver selvopfyldende profetier. Når modellerne trænes på data i det eksisterende politiarbejde, vil det fx nemt overtage en bias, der ligger implicit i politiarbejdet, og som på den måde kan forstærke en eksisterende tendens til fx at anholde flere personer fra bestemte etniske grupper.

Disse systemer mener Margrethe Vestager ikke hører hjemme i EU.

Ordentligt udviklet og anvendt, kan [AI] udrette mirakler både for vores økonomi og vores samfund. Men kunstig intelligens kan også gøre skade. Immigranter og personer, der tilhører en bestemt etnisk gruppe, kan blive mål for teknikker til predictive policing, som henleder ordensmagtens opmærksomhed til dem. Det er ikke acceptabelt.

Margrethe Vestager i en keynote ved European Ai Forum denne sommer.

Foredraget med Margrethe Vestager er en del af CLICK AI-dage, hvor vi i perioden fra den 25. januar til den 6. februar 2021 præsenterer et bredt program med kunst og kunstig intelligens (AI) som omdrejningspunkt. Vi er nysgerrige på, hvad AI egentlig er for noget – og hvad det gør ved og for os som mennesker. I kunstens verden er der frihed til at lege og skabe billeder og oplevelser, der ikke skal leve op til bestemte krav og normer. På CLICK AI-dage kan du sanse, opleve og måske blive klogere på, hvad AI er for en størrelse, når vi inviterer til udstilling, performances, foredrag og workshops for store og små. Hold øje med programmet – det opdateres løbende.


Foto: Stine Heilmann


PROGRAM:

CLICK AI-dage status 14. januar 2021

Som følge af myndighedernes udmelding den 14. januar om at forlænge de nuværende Covid19-restriktioner frem til og med den 7. februar er det desværre ikke muligt at afholde CLICK AI-dage 2021 i sin nuværende form.

Holdet bag CLICK AI-dage arbejder på højtryk på at få genplaceret de enkelte aktiviteter i forskellige sammenhænge i det omfang det er muligt og giver mening

Alle, der har billet et arrangement under CLICK AI-dage vil blive orienteret via e-mail om udsættelser, ombytning, refundering og lignende.


CLICK AI-dage på Kulturværftet

Med kunstig intelligens som omdrejningspunkt inviterer Kulturværftet til inspiration, viden og debat på CLICK AI-dage fra den 25. januar til 6. februar 2021.
Se mere om CLICK AI-dage på Kulturværftet


Margrethe Vestager: Kunstig intelligens i morgendagens Europa

Foredrag og debat ved konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-Kommissionen Margrethe Vestager, der giver sit perspektiv på AI. 

Tid: Torsdag 28. januar 2021 / Kulturværftet
Se mere om foredraget og køb billet


SKY663N – et AI take på HC Andersens eventyr

Forestilling inspireret af HC Andersens eventyr Skyggen, som inviterer os helt tæt på den digitale forførelse, som menneskelignende kunstig intelligens gør mulig. 

Tid: Torsdag 28. januar – Lørdag 6. februar 2021 / Kulturværftet / Hal 14 / BlackBox
Se mere om forestillingen og køb billet


Panel Talk: !brute_force: Humans, dogs, aesthetics and algorithms

Panel Talk: Den slovenske kunstner Maja Smrekar og den danske adjunkt Jonas Jørgensen vil på baggrund af deres egen praksis diskutere temaer og tendenser i krydsfeltet mellem kunst og teknologi 

Tid: Torsdag 27. januar kl. 16.00 / Kulturværftet + virtuelt
Se mere her


Udstilling: !brute_force: dog & human feeding the algorithm

Udstilling: Hvad kan kunstig intelligens lære af hunde? Dette er et spørgsmål i en praksisorienteret kunstnerisk forskning, der har som mål at udvikle en algoritme til et kunstigt neuralt netværk, der udvikles i samarbejde med med hunde.

Tid: Torsdag 25. – 29. januar kl. 14.00-20.00 / Kulturværftet
Se mere her


Panel Talk: Kunst, kreativitet og kunstig intelligens

Panel Talk: Mød Cecilie Waagner Falkenstrøm, Mads Korsgaard og Andreas Refsgaard, der på hver deres område har arbejdet med kunst, kreativitet og kunstig intelligens

Tid: Torsdag 25. januar kl. 15.00 / Kulturværftet + virtuelt
Se mere her


ai_ai_inannainanna_0_1

Performance og multimedieinstallation, der mikser øko-feministisk moderskab, poesi, algoritmer og syntetiske stemmer

Performance: Torsdag 28. januar kl. 17.00-20.00 / Kulturværftet / Lille Scene
Udstilling: Fredag den 29. januar kl. 14.00-20.00 / Kulturværftet / Lille Scene
Se mere om performancen og køb billet


memoryMechanics

Performance og installation, der udforsker menneskekrop, minder og kunstig intelligens

Performance:
Mandag den 25. januar 2021 kl. 14:00-20:00, Kulturværftet, Lille Scene
14.00-14.30: Performance.
15.30-20.00: Besøg installationen og mød kunstnerne.

Udstilling:
Tirsdag den 26. januar 2021 kl. 14.00-20.00 / Kulturværftet / Lille Scene
Onsdag den 27. januar 2021 kl. 14.00-20.00 / Kulturværftet / Lille Scene

Se mere om performancen og hent billet


Film: iHuman

Fra sci-fi til smartphones. Oplev den ultimative dokumentarfilm om kunstig intelligens stiller kritiske spørgsmål til, hvilken fremtid vi vil leve i.

Tid: Tirsdag den 26. januar 2021 kl. 16.00-17.45 / Kulturværftet, Store Scene

Se mere og køb billet


Udstilling: Når algoritmer laver kunst

Hvad sker der, når kunstig intelligens og programmering møder kunst og kreativ kodning? Kom og oplev eksempler på dette i CLICK AI-dages udstilling.

Tid: Mandag den 25. januar – fredag den 29. januar 2021 kl. 14:00-20:00 / Kulturværftet, Store Scene

Se mere her


Workshop: Kode, kunst og kunstig intelligens

Hvordan er det egentlig, det hele hænger sammen? Kom og prøv selv at være med til at lege med en kunstig intelligens.

Tid: Mandag den 25. januar 2021 kl. 17.00-20.00 / Kulturværftet

Se mere her


Kulturværftet og CLICK er partnere i et europæisk samarbejde, faciliteret af EU’s Media-program, hvor 13 forskellige kulturinstitutioner igennem tre år sætter fokus på kunstig intelligens (AI) via kunstneriske produktioner, konferencer, workshops – og som her, forskellig aktiviteter omkring, hvordan vi som samfund skal favne og anvende kunstig intelligens.