1/9 – 22/10 2023
viktor-emil dupont billund
mandag-fredag kl. 10.00-19.30
i toldkammeret – fri entré
Symboler og deres betydning og aftryk er i fokus i Artspace Transits aktuelle udstilling RASHOMON skabt af billedkunstner Viktor-Emil Dupont Billund.
Vi er omringet af kulturelle symboler og tegn, gamle som nye og fyldt med betydninger og koder. Nogle læses intuitivt og underbevidst, andre synes forhistoriske, uforståelige og fremmede, mens nye symboler er i deres spæde udvikling og endnu uklare eller ambivalente. Hvordan kan vi kritisk undersøge symbolernes effekt på vores tænkning og kultur? Hvilke iboende demokratiske, politiske og miljømæssige aftryk sætter de? Med fokus på kommunikation, transport og information præsenteres en sammensat række tegn og symboler med forskellige historiske udgangspunkter og perspektiver i det skulpturelle værk RASHOMON(2023).
Viktor-Emil Dupont Billund (f. 1989) er dimitteret fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2018
”Mit arbejde handler om og bearbejder forholdet mellem sprog, fortælling, form og materialitet. Som billedkunstner interesserer jeg mig særligt for, hvordan billedmotiver, symboler, former og materialer i vores verden former og filtrerer vores forståelse af os selv, vores historie og idealer.”
Om kunstneren
the rashomon effect
Titlen RASHOMON er hentet fra den japanske film af samme navn (på dansk Dæmonernes Port) fra 1950. Filmen omhandler et mord og en voldtægt i en skov, som beskrives af tre
forskellige vidner. I den efterfølgende efterforskning fortæller disse vidner hver deres version af, hvad der er sket. Filmens brug af upålidelige fortællere med modstridende og subjektive opfattelser af hændelsen har i moderne filmsprog lagt navn til ”The Rashomon Effect”.
ét værk – tre elementer
RASHOMON er et skulpturelt værk, som består af tre overordnede elementer i forskellig skala: En række tavler monteret i et træskelet, en datasendemast og en række mindre skulpturer af naturelementer.
Den overordnede konstruktion minder om en midlertidig informationstavle placeret ved fx en motorvejsstrækning, hvor vejarbejde bliver udført. Tavlefladerne er forgyldte med bladguld og indeholder derfor ikke en klar eller traditionel information. De normalt hurtigt aflæste ord og numre på tavlerne er afløst af monokrome, skinnende flader. Her mødes vejskiltet som popkulturelt symbol med det klassiske kirkelige symbol på kristendommens alvidende gud; Bladguldets oplysende og forkyndende skær på det formørkede menneske.
Sendemasten i RASHOMONs konstruktion består af en række antennelignende kasser, man kender fra 4G/5G-sendemaster på tagfladerne på boligblokke, offentlige bygninger og anden infrastruktur. De nye antenner er det trådløse internets vigtigste ”byggeklods” og har overtaget den klassiske bygningsskulpturs placering på fx statslige bygningers facader og tage.
På sendemasten og tavlekonstruktionen er der monteret en række mindre skulpturelle ”forstyrrelser”. Disse forstyrrelser antager former af døvnældeblomster, østershatte og snegle. De er repræsentanter for flora, fungi og fauna, hver med deres forskellige teknikker og strategier for bevægelse og spredning af viden: Svampen igennem dens lange mycelium (rodnetværk) under jorden, døvnældens spredning af information via pollen båret gennem luften, sneglen som snigende nomade over jorden. De husløse snegle gæster ligeledes Toldkammerets indendørs arealer
Kreditering: Statens Kunstfond og Saferoad
Fernisering
Fredag 1. september kl. 17.00
Åbning og tale ved kurator Jacob Tækker i Toldkammergården (Fri entré)
Der vil være snacks, drinks og taler og efterfølgende fællesspisning (85 kr.) i Toldkammeret. (Bestil plads inden).
Kl. 19.00 koncert med IMMUNE 5.0:
en audiovisuel oplevelse, som inviterer publikum til at gentænke den måde, vi forholder os til hinanden på i det moderne liv. (Fri entré)
IMMUNE 5.0 er en rejse fra klassisk musik til vor tids musik vævet sammen med elektronik, hvor de medvirkende, de visuelle projekteringer og lys installation sørger for en perfekt strøm af en unik forestilling. IMMUNE 5.0 ønsker også at vise musik i billeder, der skal ses som et indre blik med en dramatisk fokus på åndedræt, kroppen og de enkle bevægelser. Det er vores håb at røre publikum på mere end én måde.
Artist talk
Mandag 18. september kl. 17.00
Artist talk med kunstner Viktor-Emil Dupont Billund og moderator Suada Ada Demirovic.
(Fri entré)
Herefter fællesspisning i Toldkammeret (Bestil plads inden).
FÆLLESSPISNING
Alle hverdage kl. 17.45 – tilmelding her