Menu
1 / 2
2 / 2

KORT & DOK: Mette Knudsen / Vejen er lang

Vejen er lang (DK 2016, 107 min.), instr. Mette Knudsen

I 2015 var det 100 år siden, danske kvinder opnåede stemmeret. Inspireret af datoen stiller dokumentarfilmen Vejen er lang, skarpt på kvindebevægelserne i Danmark fra blåstrømper og rødstrømper til queer-feminister og nutidens unge kvinder og mænd. Der løber en rød tråd mellem det 19. og det 20. århundredes to store kvindebevægelser. Begge kæmper for at opnå formelle rettigheder og for at få retten over deres egen krop. Begge opstår i kølvandet på lignende oprør andre steder i verden. Og begge starter som en lille håndfuld aktivister, der ender med at rejse landsdækkende bevægelser, som skelsættende og for altid ændrer en hel befolknings livsbetingelser juridisk, økonomisk og seksuelt.

Vejen er lang er også en personlig film, hvor instruktøren Mette Knudsen 40 år efter begivenhederne sætter den Rødstrømpebevægelse, som hun selv var en del af, ind i et større og nutidigt perspektiv ved at trække 100 års kvindehistorie frem og ved at undersøge, hvor unge kvinder og mænd i dag er på vej hen. Er vi i mål? Eller hvor er vi på vej hen?

Anmeldelse

Vejen er lang – om kvindebevægelsens historie EKKO 2. maj 2016

 

Om Mette Knudsen (f. 1943) 

Filmkarrieren begyndte som skuespiller i Christian Braad Thomsens spillefilmdebut "Kære Irene", men hun fandt hurtigt ud af, at det var som instruktør og manuskriptforfatter hun ville manifestere sig. Hendes store folkelige gennembrud kom i 1975 med spillefilmen "Ta' det som en mand, frue". Et filmhold bestående udelukkende af kvinder stod bag filmen, der var produceret af produktionskollektivet Røde Søster. Gennem hele sin karriere har Mette Knudsen beskæftiget sig med kvindepolitiske emner og kønsproblematiker, og hun valgte helt bevidst filmmediet ud fra: "... et ønske om at arbejde på at ændre kvindernes stilling i vores samfund og ændre holdningen til kvinder, og kvinder og mænds forhold, og det egner filmmediet sig utrolig godt til, fordi det har en langt stærkere følelsesmæssig appel end det skrevne ord". Hele karrieren har stået i kvindernes tegn, både foran og bag kameraet, og hun har med befriende humor sat sit præg på kvindernes stilling i fortidens og nutidens samfund. Selv opsummerer hun det således: "Min drivkraft og vision har været, at der til generationerne efter mig i hvert fald skulle ligge nogle film med udgangspunkt i kvinders vilkår, således at de ikke i lighed med mig selv og min generation skulle opleve, at der film- og billedmæssigt fandtes 'sorte huller'. I al beskedenhed er der ikke andre, der i den grad på film har skabt et kunstnerisk billede af den kvindelige eksistens i Danmark".

Programmet til Kort & Dok er sammensat af Ebbe Preisler (MandagsDokumentar, København) og filmvisningerne sker med støtte fra Det Danske Filminstitut.

 

EVENTINFO

  • DATO

    Onsdag, 15. mar. 2017

  • STED Kulturværftet / Lille Scene
  • FORSALG 60 kr. / Medlemspris 40 kr.
  • ENTRÉ 60 kr. pr. filmaften
  • TIDSPUNKT Kl. 19.30
  • DØRENE ÅBNES 19.00
  • MAD & DRIKKE Medlemskort til KORT & DOK giver 10 % rabat i Spisehuset på forevisnings-dagene.
  • ARRANGØR Kulturværftet

MEDLEM AF KORT & DOK

Sådan gør du når du skal købe billet.


MEDLEM: Hvis du er medlem af KORT & DOK skal du vælge medlemspris 40 kr.


Hvis du GERNE vil være medlem skal du også vælge medlemspris 40 kr. - så får du mulighed for at tilkøbe medlemskortet sammen med billetten.


Et medlemsskab giver ret til en medlemsbillet pr. filmaften.


IKKE MEDLEM: Hvis du bare vil se en enkelt film skal du vælge løssalg, 60 kr.