FILM & FOLK: A House Made of Splinters

FILM & FOLK: A House Made of Splinters

Hvad sker der med udsatte børn i et krigshærget land? I Simon Lereng Wilmonts gribende og prisbelønnede dokumentarfilm følger han tre børn på et børnehjem i det østlige Ukraine. Mød instruktøren til en snak efter filmen.

A House Made of Splinters, instruktør Simon Lereng Wilmont, producer Monica Hellström, Final Cut for Real, Danmark/Sverige/Ukraine 2022, 87 min. Sprog: Ukrainsk, russisk med danske undertekster.

I en eminent observeret og intim film med uforglemmelige momenter af håb tager Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm os med til et fattigt hjørne af Ukraine, som er slidt af krig, og hvor afhængighed kaster en lang skygge. Her er der et sikkert tilflugtssted for børn, der midlertidigt er fjernet fra deres forældre. A House Made of Splinters følger tre børn, der venter deres skæbne, mens en gruppe dedikerede socialarbejdere skaber små øjeblikke af glæde og pusterum fra barndommen, der næsten er tabt og præget af vold, svigt og fattigdom.

Simon Lereng Wilmont er til stede efter filmvisningen og vil fortælle om sit engagement og sit arbejde med filmen. Han har med filmen bl.a. meget berettiget vundet en attraktiv pris for bedste instruktion på årets Sundance Film Festival. Siden han blev uddannet fra Den Danske Filmskole har han instrueret en stribe engagerede dokumentarfilm, og han har tidligere besøgt Kulturværftet i forbindelse med visningen af The Distand Barking of Dogs, der også beskrev et krigsplaget Ukraine fra et barns perspektiv og kan ses som en form for forløber til denne film.

Selv siger han: ”Min tidligere film, The Distant Barking of Dogs, fulgte en ung dreng og hans bedstemor, der bor i samme region – lige ved frontlinjen. Drengens mor var død, og hans far var ude af stand til at passe ham, men han var så heldig at have kærlighed og tryghed fra sin bedstemor. Under optagelserne til filmen udviklede hun hjerteproblemer, og jeg indså, hvor skrøbeligt det dyrebare liv, de havde bygget sammen, var. Jeg begyndte at bekymre mig om ham og ville undersøge, hvad der kunne ske, hvis hun ikke var i nærheden for at passe ham mere. Jeg opdagede, at der var mange børn, hvis forældre var døde i krigen, eller som var blevet fjernet fra deres forældre på grund af omsorgssvigt forsaget af afhængighed og traumer.”

Dato: Onsdag 14. september 2022

Tid: kl. 19.00

Døre: kl. 18.30

Sted: Kulturværftet, Lille Scene

Pris: 75 kr.

Forplejning: Kaffe, te, øl, vand og snacks kan købes i Spisehusets cafe forud for filmen.

Placering: Unummererede siddepladser

Kategori: Film

Trailer:

EKKO – fem stjerner

Dansk dokumentar giver et råt og medfølende indblik i børnehjemsbørns hårde skæbne i Østukraine, men bevarer håbet.

Soundvenue – fem stjerner

Herteskærende dansk dokumentar fra et børnehjem i Ukraine.

Information

Hvor finder børn i krigszoner den følelse af sikkerhed, der er så vigtig for at blive et helt menneske? Siden den danske dokumentarfilminstruktør Simon Lereng Wilmont optog sin film om børn, der fandt trygheden på et børnehjem i Østukraine, er landet blevet invaderet af Rusland, og børnene er blevet evakueret. Han har stadig håb.

Variety

En påvirkende journal om livet, der fortsætter under de værste omstændigheder (…) præget af usædvanlig ømhed og menneskelig interesse.

The New York Times

Med en ekstraordinær tilgang til sine emner, fortsætter Wilmont med eksemplarisk takt og følsomhed og væver et hjerteskærende gobelin, der også gløder af empati og endda viser glimt af glæde.