Vokalensemblet Dekorum og Det Unge Vokalsensemble

Under ledelse af Bo Asger Kristensen og Poul Emborg

Kom til en helt særlig kor-koncert, når de to kor Vokalensemblet Dekorum og Det Unge Vokalensemble mødes for at opføre to store værker fra det 20. århundrede skrevet for dobbeltkor. Glæd jer til tre åndelige og indadvendte værker, der passer perfekt til stemningen i Allehelgenstiden – nemlig Frank Martins Messe for dobbeltkor og Herbert Howells’ Requiem samt Ethel Smyth: Komm, süsser Tod.

Samklang mellem forskellige stemmer er fundamentet for al kormusik – fra den simpleste tostemmige sang til de mest komplicerede værker for blandet kor. Ofte er kormusik skrevet for fire stemmer, men det er ikke usædvanligt, at komponister boltrer sig og bruger seks eller otte stemmer for at udtrykke sig, når klangen skal være stor og fyldig.

En særlig genre inden for korlitteraturen er værker for dobbeltkor, hvor to separate fire- eller flerstemmige kor interagerer som en slags “korduet”. Denne flerkorsteknik, hvor grupper af sangere skifter mellem at synge hver for sig og i sammen går tilbage til 1500-tallet og giver nogle udvidede muligheder for kontrast, afveksling og rumlig lydfordeling.

Det er værker for denne besætning, Vokalensemblet Dekorum og Det Unge Vokalensemble sætter fokus på med denne koncert. De to kor mødes for at opføre to store værker fra det 20. århundrede skrevet for dobbeltkor, nemlig Frank Martins Messe for dobbeltkor og Herbert Howells’ Requiem samt Ethel Smyth: Komm, süsser Tod. Det er tre åndelige og indadvendte værker, der passer perfekt til stemningen i Allehelgenstiden.

Sådanne værker for dobbeltkor er ikke bare et møde mellem to kor på komponistens nodepapir, men også et fysisk møde mellem to kunstneriske organismer, nemlig de to kor, som opfører værkerne. Både Vokalensemblet Dekorum og Det Unge Vokalensemble er ambitiøse, unge kor med stærke kunstneriske visioner, og dette møde er en spændende kunstnerisk udveksling mellem to af Københavnsområdets stærkeste vokalensembler.

Frank Martin: Messe for dobbeltkor

Værket er skrevet i mellemkrigstiden, men er først udgivet 40 år senere, og det kan undre; det er nemlig en af komponistens største bedrifter. Frank Martin udtalte selv om årsagen til den sene udgivelse, at messen var en sag mellem ham og Gud. Værket er stærkt personligt og indeholder en dybde præget af både indadvendt meditation og udadvendt tilbedelse.

Ethel Smyth: Komm, süsser Tod.

Ethel Smyth var en engelsk komponist og suffragette født i 1858. Hendes værk Komm, süsser Tod er en smuk og følelsesladet sang, der blander elementer af romantik og lidenskab. Stykket viser Smyths dygtighed i at skabe intense musikalske udtryk og hendes evne til at røre lytterne. Værket reflekterer hendes dybe følelser og afspejler den tid, hun levede i, hvor både personlige og samfundsmæssige transformationer var i gang. Smyths musikalske bidrag fortsætter med at inspirere og fascinere i dag.

Herbert Howells: Requiem

Også Herbert Howells’ Requiem har en usædvanlig historie. Værket er skrevet i 1932, men lå ligesom Martins messe uopført hen indtil 1980. Det var længe opfattelsen, at værket blev skrevet i 1936 som en reaktion på Howells’ søns død. Denne misforståelse skyldes, at Howells genbrugte meget af materialet i et større værk, Hymnus Paradisi for solister, kor og orkester, som blev skrevet på baggrund af sønnens død. Howells og eftertiden kom derfor retrospektivt til at forbinde det oprindelige a capella-værk med denne tragiske baggrund.

Værket har tekst fra den traditionelle latinske requiem-messe suppleret med andre religiøse kilder, bl.a. salme 23 (“Herren er min hyrde”) og salme 121 (“Jeg løfter mine øjne mod bjergene”) fra Salmernes Bog.

Følg Vokalensemblet Dekorum

Følg Det Unge Vokalensemble

Dato: Søndag 3. december 2023

Sted: Kulturværftet – Find vej

Tid: kl. 16.00

Døre: kl. 15.00

Pris: 110 kr.

Placering: Unummererede siddepladser

Varighed: Ca. 2 timer

Kategori: Musik

LF logo solo yellow

Koncerten er en del af Liveforbundet.
Live-koncerter på abonnement.
Opret gratis bruger på liveforbundet.dk

Koncerten er støttet af

SKF logo black slim

En del af Liveforbundet

LF logo pos horisontal