Kulturværftet

fyldte 10 år

10. okt. 2020

10 år med kulturoplevelser, kreativitet og nytænkning midt i Helsingør – Kulturværftet fyldte rundt

En tåget efterårsformiddag for snart 10 år siden kl. 10 minutter over 10 slog Kulturværftet dørene op for første gang. Projektet blev sat i søen for at skabe et kulturelt center for kundskab, kulturel sammenhæng, kreativitet, oplevelse og uddannelse, der kunne rumme såvel det lokale som det globale i sig. Trods lokal modstand ved åbningen står huset på havnen i Helsingør stadig, og i år kan Kulturværftet derfor fejre sit 10 års jubilæum. Mange af målene er nået, og nye er sat i en tid, hvor sammenhængskraften mere end nogensinde synes at være under pres.

Der blev skrevet historie, da Helsingør den 10. oktober 2010 åbnede sit nye kulturhus Kulturværftet på den gamle værftsgrund midt mellem Kronborg og middelalderbyen lige ud til Øresund. Rundt regnet 10.000 borgere var mødt op til indvielsen, og 10 minutter over 10 gik løjerne i gang. Nogle råbte hurra, andre holdt taler, nogle kiggede bare på, og andre igen demonstrerede mod den nye kulturinstitution. Sådan har det været lige siden. Og sådan skal det nok også være.

Netop fordi der er så vild en historie og så stærke fortællinger i Helsingør, er identiteten stærk. Derfor mærkes modsætningerne så tydeligt i Helsingør. Kulturværftet har altid været en del af den dynamik, der sommetider har været ved at tage pusten fra os. Det er den DNA, der ligger i alt, hvad vi laver, – og det overflødighedshorn vi flyder fra, – hvad enten det handler om at skabe meningsfulde fælleskaber eller bygge den nye tids skibe… Hvilken gave.
– Chef og kunstnerisk leder for Kulturværftet, Mikael Fock.

Fra gammel industriby til international kulturby

For 10 år siden markerede byggeriet af Kulturværftet på den gamle forladte værftsgrund et nybrud og et opgør med fortiden. Men byggeriet skilte vandene i byen, og selv den dag i dag bringer byens nyere kulturhus stadig sindene i kog og skaber debat ud over de mange kulturoplevelser, kulturhuset præsenterer.

I dag er Kulturværftet blev en vigtig markør for byens udvikling fra gammel industriby til markant international kulturby, og bygningerne bestående af Kulturhuset, scenerne, møde- og konferencefaciliteterne, biblioteket, Værftsmuseet og Spisehuset rummer i dag også inkubatoren CATCH og kulturlederuddannelsen. Bygningerne er stort set de samme, som da huset åbnede dem, og de har de sidste 10 år dannet ramme for og er blevet besjælet af tusinder af små og store begivenheder.

Med Kulturværftet har vi helt klart vist, hvordan fremtidens kulturhuse kan indrettes visionært til glæde for kommunens borgere. For vores Kulturværft giver borgerne og de frivillige et hav af interessante og tankevækkende kulturoplevelser. Kulturværftet har lige siden sin opstart prøvet nye og innovative idéer af – idéer som kan være med til at forme fremtiden. Og ikke mindst er vores Kulturværft i den grad også et trækplaster for gæster og turister. Kort sagt viser de seneste 10 års resultater med Kulturværftet, at det helt klart kan betale sig at investere i kultur.
– Benedikte Kiær, borgmester (K) i Helsingør Kommune.

En af de største inspirationskilder for Kulturværftet har været byens ejerskab og mulighed for at definere sig kulturelt, som særligt har haft en uvurderlig værdi i en tid, hvor sammenhængskraften synes at være under pres. At skabe arrangementer og produktioner sammen har Kulturværftet udviklet og praktiseret gennem de forskellige strategier og ikke mindst gennem et frugtbart samarbejde mellem Kulturværftet og Biblioteket Kulturværftet.

Vi har gennem årene set en støt stigning i brugen af Kulturværftet og de mange forskellige institutioner, som har til huse her. Helsingoranerne har taget huset til sig som en fast del af deres hverdag, og som byen stolt viser frem. Der er ingen tvivl om, at Kulturværftet, sammen med de andre institutioner i Kulturhavnen, har været en vigtig drivkraft i at etablere Helsingør som en kulturby, der tiltrækker mange besøgende.
– Søren Mørk Petersen, bibliotekschef hos Helsingør Kommunes Biblioteker

Ingen kulturinstitution er en ø

Helsingør er begavet med stærke fortællinger, der sammen med en fokuseret kulturpolitisk satsning takket være visionære politikere har skabt grundlaget for de mange originale helsingoranske kulturinstitutioner, der de sidste 10 år gennem krydsbefrugtning og inspiration er vokset og har gjort Helsingør til den internationale kulturby, den er i dag. Samarbejdet med Helsingør Teater, MS Søfart, Museerne Helsingør, Hamlet Scenen, Elværket, Musik skolen, Ungdomsskolen og de andre mindre kulturhuse for ikke at tale om byens legendariske knejper har været uvurderligt og inspirerende. Det er alle samarbejder, som har kunnet lade sig gøre på grund af det store korps af frivillige, som er knyttet til Kulturværftet, og som udgør en vigtig kerne i husets aktiviteter.

Helsingør har altid været en mangfoldig kulturby. Med åbningen af Kulturværftet blev der taget et kvantespring og sat en fed streg under Helsingørs satsning på kulturområdet. Kulturværftet var dengang som nu en investering i fremtiden og har i den grad bragt Helsingør Kommune i kulturens superliga. Kulturværftet har i 10 år givet borgerne en bred vifte af kulturtilbud og har samtidig formået at sætte sig selv på landkortet som et af landets førende kulturhuse.
– Michael Mathiesen, formand for Kulturvalget og medlem af Helsingør Byråd (K)

Blandt de mange kulturtilbud kan Kulturværftet bl.a. se tilbage på kulturoplevelser fra de største internationale musikere og forfattere over det lokale guld til det hemmelige nye. Fra Sting til Kim Larsen på Kulturhavnen – og med ligeså mange publikummer udenfor hegnet som indenfor! Fra Philip Glass i Hal 14 til Paul Auster og Siri Hustved på Store Scene, Bibliotekets NORD – Nordisk Litteraturfestival med Yahya Hassan og de legendariske knejpe-koncerter på Knejpe Festival med musik fra hele verden. Satsningen har båret frugt, og netop i år er Kulturværftet blevet udnævnt til regionalt spillested af Statens Kunstfond, hvilket har sat kulturinstitutionen i stand til at skabe det første interregionale spillested mellem Danmark og Sverige – nemlig mellem Helsingør og Helsingborg.

Kunst, teknologi og videnskab

Udviklingsdimensionen har altid været vigtig for Kulturværftet. Det lå fra starten i husets DNA, og derfor blev kunst- og samtidsfestivalen CLICK Festival skabt for at udfordre huset, byen og verden med den ny tids udfordringer og fortællinger. Siden 2010 har gæster og kunstnere fra hele verden deltaget i festivalen, der i dag er anerkendt som en af de vigtigste festivaler på den internationale kunst og teknologi-scene.

Helsingørs flagskib Kulturværftet kan fejre 10-års jubilæum, og dermed markeres også en stor og visionær kultursatsning fra Helsingør Kommunes side. Kultur er ikke blot en udgift, men en investering i fremtidens velfærdssamfund. I en post-corona tid bliver den kulturelle og kreative sektor afgørende for kommuner, regioner og staten. Det er en sektor, der genererer øget økonomisk omsætning, skaber oplevelser og branding og sikrer borgerne en livskvalitet og trivsel. I 2019 omsatte den kreative og kulturelle sektor i Danmark alene for 244 milliarder kr.
– Christian Have, kreativ direktør i HAVE A/S

Nyt landi sigte

De kulturelle farvande er lunefulde og fyldt med skær, men horisonten er vid, og der er højt til loftet. Sådan har det altid været i Helsingør, og sådan skal det blive ved med at være. Kulturværftet tegner kortet, mens de sejler mod de nye horisonter. Takket være netop satsningen på udvikling og nytænkning er Kulturværftet blevet i stand til at modtage national og international fondsstøtte til nye produktioner. Her henter Kulturværftet inspirationen til den nye tids skibe og fortsat inspiration til de nye rejsemål – en rejse med et håb om, at alle forsat vil være med ombord, når det næste årtis breddegrader krydses.

Portræt Mikael Fock

Del dit sjoveste, særeste eller største minde fra Kulturværftet

Lørdag den 10. oktober 2020 fyldte Kulturværftet 10 år. Det fejrede vi sammen med dig ved at invitere dig til at dele et minde fra årene, der er gået.

Flere af billederne indgik som en del af en stor lys- og billedprojektion på en del af Kulturværftets facade, som blev vist fra den 10. oktober og henover efterårsferien.

Derudover vil billederne blive vist og historierne blive på Kulturværftets digitale platforme.

Det dit minde på #kulturværftet101020

Har du lyst til at dele dit minde, er alt, du skal gøre, at:

 • Uploade dit billede til Instagram
 • Bruge hashtagget #kulturværftet101020
 • Fortælle lidt om, hvorfor det er et helt særligt minde for dig

Efterfølgende vil Kulturværftet tage kontakt til en række af de borgere, der har uploadet billeder under hashtagget #kulturværftet101020, og bede om tilladelse til at bruge disse i den store lys- og billedeprojektion.

Vi glæder os til at høre fra dig.

#kulturværftet101020 #kulturværftet #visitdenmark #reflection #kronborg et smukt syn fryder mit øje KULTURVÆRFTETS CAFÉ SPEJLER SIG I KRONBORG ELLER DET OMVENDT
#kulturværftet101020 selv Kulturværftet spejler sig i “HAN” #helsingør #kulturværftet #visitnordsjælland tv2.lorry tv2vejret #through_the_travel_lens
Kronborgstafetten Helsingør 2016 - afholdt ved Kulturværftet .. Børnehuset Troldehøjs super team 💪🏼😃🏃🏼 #kronborgstafetten #løb #running #run #stafet #helsingør #kronborgstafet #børnehusettroldehøj #troldehøjhelsingør #kulturværftet #2016 #kulturværftet101020
🚨#kulturværftet #bynight #10år #kulturværftet101020 #helsingør #minhjemby 📸Rasmus
#kulturværftet101020 før 101010
#kulturværftet101020 #værftet #helsingør Kulturværftets udsigt over havnen er helt malerisk
#kulturværftet101020 #kulturværftet #nordsjælland dette billede er taget for et år siden lige udenfor kulturværftet #helsingør #ship #ships #shipsofinstagram #photography #heavenly_shotz #heaven #tv2vejret #dmiredaktion #dmidk
#kulturværftet101020 #visithelsingør #kulturværftet dette smukke syn ku jeg ikke stå for ❤️😊🥰 #reflection #reflections #morning #heaven #heavenly_shotz #photographer #kulturværftet #kulturværftethelsingør #kulturværftet101020
#kulturværftet101020 Elsker Skulpturerne af Værftsarbejderne så syntes da ham den største og stærkeste skal med for netop at fortælle lidt om de tusindevis af arbejdere der har arbejdet på skibsværftet og klart skulpturen taler for sig selv : DVS byens historie, politiske , og sociale udvikling #kulturværftet #kulturværftethelsingør #visitnordsjælland
#kulturværftet101020 den glødende lampe #visitnordsjælland #kulturværftet
Cykler til Stingkoncert 4.8.2016
#kulturværftet101020